Aktuális

Megkongatta a vészharangot az orvosi kamara: rengeteg halott lesz karácsonyra, ha ez így megy tovább

Gőzerővel dolgozva is belefulladnak a betegekbe az Sürgősségi osztályok (SBO-k), újabb és újabb osztályokat alakítanak át és nyitnak meg a COVID ellátáshoz, ide szemészeket, urológusokat, sebészeket és ezen osztályok nővéreit átvezényelve - közölte a Magyar Orvosi Kamara. A szervezet szerint mindenképpen le kell lassítani a járvány terjedését, különben sok családnak lesz szomorú karácsonya.

 

Elő a védettségi igazolványokkal!

Az intenzív osztályok - noha itt is újra újabb és újabb részelegeket nyitnak - telítődnek. Hiába van elég gép, ha a személyzet egyre fogyott az előző járványhullámok óta. Megbetegedtek és meghaltak, kiégtek és kiléptek. Megfelelő számú szakszemélyzet nélkül pedig nincs valódi intenzív terápia - közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Három területen - SBO-k, osztályok, intenzívek - folyamatos és megfeszített munka folyik, lényegében éjjel-nappal. Az innen-onnan odavezényelt, méltatlan körülmények közé szállásolt, más betegcsoportok ellátásához szokott személyzet létszáma azonban gyorsan elégtelenné válik a hatalmas betegszám ellátásához.

Ha magyar társadalom nem akar karácsonyra rengeteg halottat, akkor a MOK szerint az alábbi intézkedésekre lenne szükség:

·        szüntessék be az összes tömegrendezvényt

·        kössék védettségi igazolványhoz vagy friss negatív PCR teszthez a belépést a nem létfontosságú helyekre (szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik)

·        támogassák a távmunkát, a home-office-t

·        egyéni távolságtartás, kézmosás.

„Ne értsék félre, nem a taps, a beküldött pizza hiányzik, de van valami súlyosan disszonáns abban, ha valaki otthonától távolra vezényelve, megkérdőjelezhető körülmények között elhelyezve napi 12-24 órákat megfeszítve dolgozik a betegek ellátásán, miközben mások korlátozásoktól mentesen járnak tömegesen szórakozni, kikapcsolódni - potenciálisan fertőzni és megfertőződni" - írják. 

A MOK felhívja a figyelmet arra is: Magyarországon az ügyeleti díjakat mindmáig nem rendezték, így a túlhajszolt személyzet éjjel és hétvégén, ünnepnapokon a normál óradíjánál is kevesebbért küzd a rájuk bízott életekért.

A szakdolgozói béremelés messze elmaradt mind az elvégzett munka társadalmi jelentőségétől, mind az orvosokétól - összességében a nagyon megérdemelttől. És ez nemcsak igazságossági kérdés: ma az egészségügyben a szakdolgozói hiány jelenti a legnagyobb kihívást a korszerű működés szempontjából.