Aktuális

Erdogan: Izrael terrorállam, az izraeli telepesek terroristák

Izrael terrorállam, Törökország azon fog dolgozni, hogy az izraeli telepeseket nemzetközileg is terroristának ismerjék el- mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán, Kairóban, ahol gázai segélyszállítmányokról tárgyalt Khalid Abdel Ghaffar egyiptomi egészségügyi miniszterrel. Megismételte azt a kijelentését is, hogy a Hamász nem terrorszervezet, hanem egy, palesztinok által megválasztott politikai szervezet.

 

Izrael nyilatkozzon: van-e atombombája

Erdogan egy október végi palesztinpárti tüntetésen kezdte hangoztatni, hogy Izrael megszálló állam, a Hamász pedig nem terrorszervezet - emiatt Izrael azonnal elrendelte a török diplomaták kiutasítását. A Gázában gyakorlatilag egyeduralommal kormányzó és Ciszjordániában is egyre nagyobb befolyással bíró Hamászt a világ legtöbb demokratikus országa terrorszervezetként tartja számon, köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és Ausztrália is.

Erdogan és Ghaffar arról is egyeztethetett, hogy a gázai-izraeli háború néhány sérültjét Törökországba szállítsák. Egyúttal a török elnök felszólította a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraelit, Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyilvánosan jelentse ki, van-e Izraelnek atombombája.

Izrael sosem hozta nyilvánosságra, hogy rendelkezik-e nukleáris fegyverekkel; a háború kezdetekor egy kormánytisztviselő viszont azzal fenyegetőzött, nem kizárható, hogy nukleáris fegyvert vetnek be a Gázai övezetben.