Aktuális

Már szinte senki nem tudja eladni a lakását és a bérleti díjakat sem tudják kifizetni a fiatalok Magyarországon

Kivárnak a vevők a magyarországi ingatlanpiacon, ahol az elmúlt hónapokban 40-50 százalékkal csökkent az adásvételek száma, és ennél is nagyobb mértékben apad a kereslet - közölte a Balla Ingatlan.

Akár 20-25 százalékos árkedvezmény is elképzelhető

Az ingatlanforgalmazó társaság szerint (nem meglepő módon) a vevők a magas hitelkamatok, illetve az emelkedő energiaárak miatt bizonytalanok. A kamatok emelkedése érzékeny veszteség az ingatlanpiacnak, hiszen bizonyos lokációkban akár az 50 százalékot is elérte a hitelből ingatlant vásárlók aránya.

A közlemény szerint számottevő kereslet elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény drasztikus mértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20-25 százalékos árkedvezménnyel fognak gazdára találni.

A szakértő kitért az új építésű ingatlanok piacára is, ahol az elmúlt években 20-30 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves távlatban.

Ezek az árak várhatóan nem is fognak lejjebb csúszni, mivel nem lesz olcsóbb a kivitelezés és a finanszírozás, sőt, további drágulásra lehet számítani. Ennek hatására csökkenni fog a tranzakciók száma, így kevesebb új építésű lakás kerülhet a piacra a jövőben.

Az albérletek piacán a tavalyi tíz százalékos bérletidíj-emelkedést követően az idén hasonló mértékű drágulásra lehet számítani. A vásárlások számának visszaesése ugyanis a bérleti piacon generál keresletet, így ott tovább emelkednek az árak.

A növekvő bérleti díjakat viszont sokan nem tudják már megfizetni, így várhatóan egyre több fiatal kényszerül vissza a szülői házba.