Aktuális

Édesanyjukat elvesztették, most utcára kerülhet egy 5 és 9 éves kisgyerek - segítsünk a családnak!

Csaba két kisfiával maradt egyedül: még egy hónapja sincs, hogy Krisztina, a gyerekek édesanyja méhnyakrákban elhunyt, és most az is lehetséges, hogy a család elveszíti a házat, ahol laknak, a gyerekek pedig az édesapjukat is.

Segítségre szorulnak...

Egy éve diagnosztizáltak előrehaladott méhnyakrákot Krisztinánál: a betegség ellen a halála előtti napig otthon küzdött, családja óvó-védő szeretetétől övezve. Ez azt is jelentette, hogy nemcsak az édesanya, hanem az édesapa, Csaba sem tudott dolgozni, a házukra felvett hitel részleteinek kifizetésével pedig egyre jobban elmaradtak a mostanra anya nélkül maradt kis család tagjai.

Ha ez így marad, hamarosan elárverezik fejük fölül a házat, ami könnyen jelentheti azt, hogy édesanyjuk tragikus elvesztése után nem sokkal a fiúkat az veszélyezteti, hogy édesapjuk nem nevelheti őket tovább.

Az Anyák az Anyákért Alapítvány elhatározta, hogy felkarolja Csaba és gyermekei sorsát: az apa feleségének augusztus 17-i halálát követően minden segítségre rászorul.

„Három hete csak lézengek, tartom magam a gyerekek miatt. De ez nem az én életem… Azt szeretném visszakapni” - mondja Csaba.

Ebben sajnos nem tudunk segíteni, de abban igen, hogy a gyász mellett ne kelljen az adósságcsapdával is megküzdenie.

Az apa fél éve tölti fizetetlen szabadságát: jelenleg abból ének, amit családja, barátai és szomszédjai adni tudnak nekik. A család egy kis faluban, Ambrózfalván lakik, ahol összefogás alakult ki értük, de ez is kevés: teljes adósságuk a bank felé 3,1 millió forint, csak arra pedig, hogy mindennapi életük tovább haladhasson, 380 ezer forintra lenne szükségük az Anyák az Anyákért Alapítvány szerint.

Helyzetüket tovább nehezíti, hogy érthetetlen álhírek terjednek arról, hogy teljes hitelük kifizetését vállalta egy szeretetszolgálat, holott erről szó sincsen. Varga Évi, az Anyák az Anyákért Alapítvány munkatársa a Női váltónak elmondta: a hitelt folyósító pénzintézettől megtudták, senki nem adott szándéknyilatkozatot a hitel összegének kifizetésével kapcsolatosan, így továbbra is Damoklész kardjaként lebeg a családfő feje felett az összeg kifizetésének szeptember végi határideje.

„A következő tragédia az lenne, ha elvesztenék a lakhatásukat” - fogalmaz az alapítvány munkatársa.

Az Anyák az anyákért Alapítvány ezért jelenleg is gyűjt arra, hogy a 3,1 millió forintos összeget ki tudják fizetni Csabáék helyett - elsőre nagyon nagynak tűnhet az összeg, viszont annak kétharmada már összegyűlt Varga Évi tájékoztatása szerint. Ennek a ténynek ismeretében már nem tartja lehetetlennek, hogy valóban sikerüljön megmenteni a kis családot.

Az alapítvány azt tervezi, hogy nem csak ezzel az egyszeri akcióval segíti Csabát és fiait, hanem legalább egy évig kíséri majd sorsukat Kézenfogva programjuk keretében. Ennek értelmében 8-10 ember azt vállalja, hogy 12 hónapon át havonta fix összeget juttat a családnak, hogy helyzetük stabilizálódhasson, másik 8-10 ember pedig szezonnak megfelelő ruházattal, bevásárlással, tisztasági szerekkel segíti őket.

Csabát októbertől visszavárják munkahelyére, így hosszabb távon megoldott lehet az életük jó mederben tartása, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a ház hitelét képesek legyenek törleszteni, ami a gyász első szakaszában emberfeletti feladatot jelentene az apának, aki most nem csak feleségét temette el.

A család középső gyermeke, Balázs hat éve született, de mindössze egy hetet élt, veleszületett szívbetegség miatt. Urnáját otthon őrizték, de édesanyja annak a kívánságának adott hangot betegsége ideje alatt, hogy szeretné, ha kisfia hamvait vele együtt temetnék el.

Csaba fiai most közösségbe járnak, míg édesapjuk a gyásszal küzd: a megkérdezett szakemberek, pszichológusok is úgy tartották helyesnek, ha közösségben tartva igyekeznek elterelni a gyerekek figyelmét arról, ami olyan nehezen dolgozható fel.

A fiúk otthon látták édesanyjukat betegen, figyelemmel kísérték állapota romlását, és azt is tudták, mi történik majd vele. De ezzel együtt is elmondhatatlanul nehéz elfogadni és feldolgozni egy édesanya elvesztését. Az Anyák az anyákért Alapítványon keresztül nyújtott segítséggel legalább a biztos háttér megteremtésében segíthetjük édesapjukat.

Ha segítenél a családon, azt az alábbi számlaszámon teheted meg:

Anyák az Anyákért Alapítvány

Magnet Bank: 16200120-18534991

SWIFT: HBWEHUHB

Iban: 61 1620 0120 1853 4991 0000 0000

Közlemény: Van tovább (Csaba)