Sport

Az év vicce: az Újpest vezetőedzője garanciát szeretne a belga „lomistól” a minőségi játékosokra

A labdarúgó NB I-ben vasárnap rendezett Újpest-Kecskemét (3-0) mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a hazaiak vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics már a következő idényt is érintette nyilatkozatában. Minőségi játékosokról álmodozott szegény feje…

Az újpesti labdarúgás hóhéra, Roderick Duchatelet

A Nemzeti Sport munkatársának kérdésére, hogy a következő idényben is a szerb szakember lesz-e a lila-fehérek vezetőedzője, Vignjevics így reagált:

„Még nem tudom. Meglátjuk. A következő idényben akár a dobogóért, vagy a Magyar Kupa-győzelemért küzdhetnénk, de garanciát szeretnék arra, hogy minőségi játékosaink nem igazolnak el, és érkeznek újak is. Szívesen maradnék Újpesten.”

A vezetőedző tehát garanciát akar a belga tulajdonostól, Roderick Duchatelettől. Vajon ezt komolyan gondolhatta, vagy csupán a győzelem okozta jó hangulat hozhatta ki belőle ezt a tréfás megjegyzést?

Duchatelet és a garancia… Az év vicce.

Ez az ember, amióta Magyarországon van és ássa az újpesti labdarúgás sírját, nem költött pénzt labdarúgóra, lejárt szerződésű vagy szabadlistára tett futballistákból kukázgat, akik közül - átlagosan - húszból egy válik be, akiből aztán az első adandó alkalommal pénzt csinál, a többiek meg 1-2 év elteltével továbbvándorolnak, és az Újpestnél is gyengébb csapatban folytatják szerencsétlenkedésüket. A belga nem is olyan régen az egyik portálnak elmondta, hogy ez az ő üzleti hitvallása, nulla forintért megszerezni játékosokat és azokból - a lehető leggyorsabban - valamennyi pénzt csinálni. Dehogy érdekli őt az Újpest eredményessége, magasról tesz arra, hányadik helyen végez a bajnokságban a csapat. Egy a lényeg: ne essen ki. Ugyanis a másodosztályban már nem művelhető ez a fajta „lomizás”.

Roderick Duchatelet soha nem akart semmi komolyat a Megyeri úton. Már a székfoglaló beszédében is hazudott anno (visszahozni a 70-es évek sikerfociját). Azóta pedig folyamatosan hülyének nézi a lila-fehér szurkolókat.

Ne szépítsük: ez az ember egy bohóc, egy futballszélhámos. Nem esett messze az alma a fájától, ugyanis az apja is az. Szarért-húgyért megkaparintott anyagi gondokkal küzdő klubokat és játékos börzévé alakította azokat. Mindegyik Duchatelet-gárda vegetál, egyikbe sem tesznek pénzt. A folyamatos kukázásokból tartják lélegeztetőgépen a csapataikat. Az FC Carl-Zeiss Jena a német harmadosztályban kínlódik, a másik sportvállalkozás, a spanyol AD Alcorcón ugyancsak a harmadik vonalban szenved. Egyedül az Újpest szerepel élvonalbeli bajnokságban. Még. Úgy, ahogy.

A Duchatelet-család egyetlen célja: pénzt kivenni a futballból. Gyakorlatilag nulla befektetéssel, ráfordítással. Ezt látják a szurkolók is, nem véletlen, hogy egyik állomáshelyükön sem szeretik őket. Nagyon finoman fogalmazva.

Angliában is próbálkoztak, a Charlton Athletic FC-t birtokolták rövid ideig, de egymást érték a botrányok, a szurkolói táborok tüntetései, ezért a belga „befektetők” jobbnak látták lelépni a szigetországból.

A jelenleg az angol másodosztályban szereplő londoni klubnál az elmúlt években többször is tüntettek az újpesti klubtulaj, Roderick Duchatelet apja ellen, akinek a helyi drukkerek szerint egyáltalán nem számítottak a sportszakmai érvek, csupán a biztos profitot hajtotta a klubnál. Az idősebb Duchatelet távozását rendszeres tüntetésekkel követelték a szurkolók” - írta a Nemzeti Sport 2020 januárjában.

Az újpesti drukkerekben azonban nincs annyi erő, hogy elkergessék a belga focicsalót. Jól tudja ezt Duchatelet is, ezért aztán azt csinál a nagymúltú, korábban sok sikert elért klubbal, amit csak akar. Évek óta meglegyinti a csapatot a kiesés lehetősége - hol erőteljesebben, hol gyengébben. Szakmai perspektíva, mint olyan, nem létezik a Megyeri úton, amióta a belga keze közé került az együttes. Esetleges, random minden. Játékosvételek, játékoseladások, edzők szerződtetése, edzők kirúgása. Az ígéretek itt semmilyen súllyal nem bírnak. Ami tegnap elhangzott, az - jó eséllyel - ma már nem igaz. Ahogy esik. úgy puffan.

Roderick Duchateletnek csupán egy játéktárgy az Újpest FC.

Nebojsa Vignjevics most ezzel az emberrel összefüggésben bírta azt mondani, hogy „garanciát” szeretne a minőségi játékosokra. Elképzelhető, hogy a mestert megszédítette a hirtelen jött meleg, a tűző napsütés. Mert egyébként komoly férfi ilyet nem mond Újpesten.

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a belga ezután is hipp-hopp el fogja adni a közepesnél egy kicsit jobb képességű futballistákat, és ezt követően sem fog - akár csak egyetlen eurót is - áldozni az erősítésekre. Folytatódni fog a klub kizsákmányolása.

Aki még reménykedik, hogy nem így lesz, az sürgősen vizsgáltassa meg magát elmeorvossal.

Az Újpest felemelkedésének egyetlen útja: elhajtani a belga kóklert a Megyeri útról. Más alternatíva nem létezik.