Sport

Székenként több mint 2 millióért kap új lelátót egy ötödosztályú magyar futballcsapat

Új lelátót és öltözőt kap a megyei másodosztályban (vagyis összességében a magyar futball ötödosztályában) játszó esztári Blondy FC, a kivitelezés összege azonban sokaknál kiverte a biztosítékot. A 76 ülőhellyel rendelkező könnyűszerkezetes létesítmény bruttó 172,5 millió forintos ajánlattal kerül kivitelezésre. Ez azt jelenti, hogy székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül az épület.

„A helyi labdarúgás sikeressége lelkesíti az itt élőket”

Az esztári Blondy FC új lelátót, illetve azzal egybeépítve játékos- és bírói öltözőt is kap. A könnyűszerkezetes épület alapterülete 357,9 négyzetméter, magassága több mint 6 méter lesz, de a projektre fordítandó összeg egyenesen sokkoló.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a debreceni Régió Terv Kft. nyerte el nettó 135,9 millió (bruttó 172,5 millió) forintos ajánlatával. Az már csak a közbeszerzési dokumentációból derült ki, hogy a lelátón 76 ülőhely lesz. Ez azt jelenti, hogy székenként több mint bruttó 2 millió forintba kerül majd a beruházás.

A beruházásról szóló dokumentum szerint „a helyi labdarúgás sikeressége az óvodástól a nyugdíjasig lelkesíti az itt élőket. Az egyesület kivívott helyi és regionális rangja, elismertsége, és a mérkőzések népszerűsége, látogatottsága folytán egyre elviselhetetlenebb a szükséges létesítmények hiánya.”

A KSH tavaly januári adatai szerint egyébként 1292 ember él a Hajdú-Bihar vármegyei Esztáron, de a település futballklubjához rengeteg taopénz érkezik. A Blondy FC honlapja szerint érkezett pénz fűnyíró traktorra, cipőkre és építési beruházásra is.

A taotámogatás azt jelenti, hogy a cégek a társasági adójuk egy részét (legfeljebb 80 százalékát) felajánlhatják bizonyos célokra, így ez a pénz nem kerül be a költségvetésbe. A felajánlás után a cégek adókedvezményt vehetnek igénybe, vagyis nekik is megéri élni a lehetőséggel. A taotámogatás mára a magyar sport legfontosabb bevétele lett.