Sport

Egymillió eurót kaszált az Újpest Csongvaiért és Katonáért

A fehérvári labdarúgócsapat a téli átigazolási időszak utolsó napján jelentette be, hogy a csapatkapitányt, Csongvai Áront, valamint Katona Mátyást is leigazolta Újpesttől. Az elsőre túlárazottnak tűnő adásvétel még akár precedenst is teremthet az NB I-ben.

 

Valószínűleg az Újpest kötötte a jobb üzletet

Az Újpest FC kedden eladta a Fehérvárnak két, saját nevelésű játékosát, a 22 éves Csongvai Áront és a 23 éves Katona Mátyást. A Megyeri útról származó információnk szerint Roderick Duchatelet, a klub belga tulajdonosa egymillió eurós (mintegy 400 millió forint) áron értékesítette labdarúgói játékjogát, de a focisták is jól járnak: miközben Katona eddigi fizetése épphogy meghaladta a havi hétszázezer, Csongvaié az egymillió forintot, Fehérváron ennek a többszörösét keresik majd: 10 és 12 ezer eurót, azaz körülbelül 4 illetve 5 millió forintot.

Az újpesti fórumokon többen is azzal vádolják Duchateletet, hogy ismételten kiárusította az értékeit. Ezzel szemben bombaüzletet kötött, egyúttal a magyar futball számára példát szolgáltatott, milyen üzleti elv szerint kellene, hogy működjenek a honi klubok. A NB I ugyanis a maga csekély nézőszámával, gazdasági erejével a nemzetközi klublabdarúgás hierarchiájában elég alacsonyan rangsorolt. Így talán az elmúlt öt év nemzetközi sikereinek köszönhetően a többiektől fényévnyire meglógó Ferencvárost kivéve - amelyik az Európa Liga-főtáblán így is a legalacsonyabb összköltségvetésű klub volt - a magyar klubok futballracionalitása arról kellene szóljon, hogy ha egy-egy labdarúgóért értékelhető ajánlat érkezik, ne gondolkozzanak, azonnal adják el.

Garancsi István, a Fehérvár FC tulajdonosa, illetve a klub vezetése ezzel a futballracionális üzleti szemlélettel éppen, hogy szembemegy. Évek óta.

A második legmagasabb költségvetésű magyar klub az elmúlt évek gyakorlatát folytatva ezúttal is a piaci értéküknél drágábban, és a Vidi bajnoki teljesítményével messze nem szinkronban lévő fizetésért szerződtetett - nem túlzottan kiemelkedő képességű - labdarúgókat.

Csongvai és Katona az első fecskéi Duchatelet azon elképzelésének, miszerint a saját utánpótlásban felnevelt labdarúgókat bedobják a felnőtt futballba, néhány év alatt felépítik őket az NB III-as második, majd az NB I-es első csapatban annak érdekében, hogy aki végül megugorja a magyar élvonal szintjét, és onnan kitűnik, azt jó pénzért továbbértékesítsék (lehetőség szerint még a legkeresettebbnek számító 22-23 éves kor előtt).