Politika

Kitört a háború a Fideszen belül, ki a hibás Magyarország katasztrofális gazdasági helyzetéért

Orbán Viktor jobbkeze szerint a magyar gazdaság jelenlegi válságát nem a szankciók, hanem a 2021-ben történt negatív gazdaságpolitikai fordulat okozza. Matolcsy György jegybankelnök kifejtette, ők már 2019-ben jelezték, hogy jönnek újra az 1970-es évek, energiaárrobbanás lesz. a nyomában pedig recesszió, válság, nagyon erős inflációs nyomás, stagfláció.

 

Egyszer felelni kell majd mindenért...

Orbán Viktor 2010-ben nevezte Matolcsy Györgyöt a jobbkezének és hangsúlyozta: „nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani.”

A kormányfő ezt ma már minden jel szerint nem így gondolja, immár inkább ő fizetne, csak valaki szabadítsa meg Matolcsy Györgytől. Kicsit gúnyosan úgy fogalmazhatunk, jelenleg nem tudja a balkéz, mit csinál a jobb.

Ez ügyben tegnap nagyon különös eset történt, mondhatjuk kiborult a bili. Matolcsy Györgynek kötelezően meg kellett jelennie a Parlamentben és reszt vennie a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es üzleti jelentésének vitáján. Előtte azonban Varga Mihály pénzügyminiszter - némileg váratlanul - exkluzív interjút adott (vélhetően Orbán utasítására) az Indexnek, ami Matolcsy fellépése előtt, hajnalban jelent meg és ebben, katonai szakszóval élve, „megelőző csapást mért” a jegybankelnökre. Az újságírók, mondjuk úgy, „spontán” módon feltették a kérdést. Ki hibázott, amikor ránk szakadt az infláció? És Varga Mihály odamutatott. Az MNB-re.

Az elmúlt hónapok döntései, főként azok, amelyek rögtön befolyásolták az árfolyamot, nem voltak kedvezők az inflációra nézve. Az árfolyam kérdése alapvetően a monetáris politika hatásköre. A térséghez képest kiugróan magas az alapkamat, új, likviditást szűkítő jegybanki eszközök jelentek meg. Ezekkel a jegybanki lépésekkel együtt az elmúlt két év olyan hozamkörnyezetet szült, amelyben jóval többet költünk adósságfinanszírozásra, mint korábban.”

Varga Mihály nagyon ritkán ad exkluzív interjút, csak úgy, spontán semmiképpen. Valószínűleg feladata volt, leleplezni a hibást még Matolcsy kötelező parlamenti nyilvános fellépése előtt. A 25 százalékos magyar inflációt a szankciókkal magyarázni egyszerűen mulatságos, miután a szankciós politikában résztvevő országokban ugyanez a szám átlagosan 9-10 százalék. Honnan került ide a plusz 15 százalék, vagyis a két és félszeres szorzó? Varga Mihály szerint Matolcsy miatt, a „kijelölt bűnbak” viszont úgy látja, ellenkezőleg, a pénzügyminiszter által vezérelt rossz gazdaságpolitika hozta a bajt az országra.

Varga Mihály vakon végrehajtja Orbán parancsait

Hogy kinek van igaza, annak megértéséhez vissza kell kanyarodni 2022 nyarához. A koronavírus-járvány okozta ellátási problémák, az orosz-ukrán háború, az európai energiaválság, az évszázados aszály, a munkaerőhiány, a forint zuhanó árfolyama egyszerűen esélytelenné tett a kamatemelésen kívül minden más utat a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa számára. Ebben a testületben pedig aztán bőven vannak elkötelezett Orbán-hívek, például Parragh László felesége, de még ő sem tudott ilyen inflációs roham mellett a kamatemelés ellen szavazni. A Monetáris Tanács döntései ez időben egyhangúak voltak. És akkor az objektív külső körülményekhez még nem tettük hozzá, a belső problémákat, a korrupció elhatalmasodó csápjait, valamint a tavaly áprilisi választásokat megelőző brutális pénzszórást. Ha tehát azt kérdezné valaki, hogy mi volt előbb: a tyúk vagy a tojás, az infláció, vagy a kamatemelés, a válasz egyértelmű. Az MNB csak rohant az infláció után, ahogy tudott. A Varga Mihály által az interjúban emlegetett kormányzati úgynevezett antiinflációs politika (nehéz ezt most röhögés nélkül kibírni) meg olyan volt, mint halottnak a csók. A büntetőadók, az ársapkák nem csökkentették az inflációt, ellenkezőleg növelték azt. A költségvetési egyensúly megborítása - egy választási költségvetés kedvéért - ugyancsak nem visszafogta, hanem segítette az áremelkedéseket.

Persze, erről nem illik beszélni kormányzati körökben. Orbán Viktorra és csapatára nem jellemző az önkritika képessége, inkább mindig más a hibás. Soros, Brüsszel, Gyurcsány, Matolcsy és valószínűleg bővül majd még a sor. Aztán meg csodálkozunk, hogy vajon miért süllyedt a magyar gazdaság mára az Európai Unió utolsó előtti helyére.

De hol van Orbán Viktor személyes felelőssége? Ő az égvilágon semmiben nem hibázott? Dehogynem. Nagyon is súlyos hibákat követett el, amikért egyszer felelnie kell.