Politika

Miután Orbán azzal keménykedett, hogy nem támogatja a hitelfelvételt Ukrajnának, a mi zsebünkből ad évente (!) 70-75 milliárdot keleti szomszédunknak

A szerda esti kiadású Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány „továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában”.

Már nap mint nap kiröhögteti magát valamivel

Varga Mihály pénzügyminiszter azt a feladatot kapta, hogy „gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”. Ennek értéke a folyamatosan változó árfolyamtól függően 70-75 milliárd forint körül alakul.

A határozat úgy folytatódik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter „Magyarország nevében kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében”.

Évente 75 milliárd forint, miközben rohad szét az oktatás-, az egészségügy és úgy nagyjából minden

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezleten kijelentette: Magyarország nem fogja elfogadni, hogy az európai uniós tagállamok közösen hiteleket vegyenek fel Ukrajna megsegítése érdekében.

Az Európai Bizottság ugyanis egy évre 18 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt a tőkepiacokon felvett hitelből Ukrajnának nyújtott kedvezményes, hosszú lejáratú kölcsönök formájában. „Ennek köszönhetően Ukrajna képes lesz továbbra is fizetni a béreket és a nyugdíjakat, fenntartani az alapvető közszolgáltatásokat és a makrogazdasági stabilitást, valamint helyreállítani az orosz erők által megsemmisített kulcsfontosságú infrastruktúrákat” - közölte az Európai Bizottság.

Johannes Hahn költségvetési biztos az Európai Parlament szakbizottsága előtt azt mondta a magyar elutasításról, hogy ez zsarolás (ebben a legprofibbak Orbánék), az Orbán-kormány nevetségesen viselkedik.

A magyar kormányfő ezzel szemben azt javasolta, hogy nézzék meg, Ukrajna működéséhez mennyi pénzt akarnak adni és azt arányosan, „fair” módon osszák el egymás között. Ezt az összeget, évente 70-75 milliárd forintot, a nemzeti költségvetésből fizetné Magyarország az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodás keretében - mondta. Erről szól a mostani kormányhatározat.