Politika

Leszavazták a Mi Hazánk választójogi reformját: titkosak maradnak a képviselők állampolgárságai

Az összes többi párt leszavazta a Mi Hazánk elsőként érdemi szavazásra került választójogi reformját: titkosak maradnak a képviselők állampolgárságai.

A javaslatot egyetlen képviselő sem támogatta

A szuverenitásvédelmi törvényhez benyújtott módosító javaslatot a nemzetbiztonsági kockázattal, a transzparencia szükségességével is indokolta a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd, és az izraeli joggyakorlatra hivatkozott példaként, ott ugyanis nemcsak nyilvános a parlamenti képviselők más állampolgársága, hanem ilyen esetben dönteniük kell: másik állampolgárságukról vagy mandátumukról mondanak le.

Bár a Mi Hazánknak nincs tagja az Igazságügyi Bizottságban, annak ülésén Novák Előd előterjesztőként kifejthette, miért volna indokolt a képviselőjelölteket kötelezni az állampolgárságukról szóló nyilatkozatra. Márki-Zay Péterről is csak előválasztási győzelme után, miniszterelnök-jelöltté válását követően derült ki, hogy kanadai állampolgársággal is rendelkezik.

Megtörténhet, hogy megválasztanak valakit akár kormányfővé, aztán kiderül: egy másik ország állampolgára lett miniszterelnök.

A Mi Hazánk javaslatát egyetlen képviselő sem támogatta.