Politika

Magyarország bukja az életmentő ezermilliárdokat - Orbánék szerint ezért is az ellenzék a hibás

A nap, a hét, a hónap legfontosabb híre: az Európai Bizottság szerda délelőtt úgy döntött, hogy annyira hanyag gazdája a magyar kormány az EU-s támogatásoknak, hogy legalább 3000 milliárd forintot nem szabadna odaadni neki a szokásos támogatási keretéből. 

A kormány szerint nem a kormány a hibás, ők „tisztességesen” lopnak

Hogy e hatalmas pénzt tényleg elzárják-e a magyar kormány elől, azt majd a tagállamok kormányai döntik el, talán már jövő kedden, de az is lehet, hogy csak később, de mindenképpen még karácsony előtt.

Ilyen típusú pénzmegvonás még sosem történt az EU-ban. Ez az első alkalom, hogy az EU intézményei használják az úgynevezett feltételességi mechanizmust. A mechanizmust olyan kormány ellen lehet bevetni, amelyik a jogállami rendszereket annyira lezülleszti, hogy veszélybe kerül az európai adófizetők pénze. Magyarország esetében ez cinkelt közbeszerzéseket, politikailag motivált ügyészséget, átláthatatlanul működő intézményeket jelent a Bizottság értékelése szerint.

Magyarázta a bizonyítványát a kormány egy rendkívüli kormányinfón, ahol persze kiderült, hogy ki a hibás. Hát, nem a kormány! Az ellenzék. Fideszes szokás szerint. Gulyás Gergely azt bírta mondani, lényegesen 50 százalék felett van az ellenzék felelőssége, így van ez mindig.

Az ellenzék szerint viszont egyértelmű, hogy Orbánék gátlástalan lopása miatt lesz még rosszabb az életünk, és többen abban látják a megoldást, hogy az EU a kormány megkerülésével ossza ki a pénzt a magyar önkormányzatoknak és civileknek.