Politika

Csúnyán lebőgött Gyurcsány pártja: a DK-nak egy 27 ezres városban nem sikerült 216 ajánlást begyűjtenie, egyetlen jelöltjük sem lesz

A június 9-i önkormányzati választáson Békés megye második legnagyobb városában, Gyulán a DK-nek egyetlen képviselőjelöltje sem lesz. Polgármesterjelöltje sem, de az nem meglepő annak fényében, hogy polgármester-jelöltjük sem volt. A tíz egyéni választókerületből kilencben viszont próbáltak képviselőjelöltet állítani, de sehol nem jártak sikerrel: a Választás.hu adatai szerint mind a kilenc nyilvántartásban vételét elutasították.

 

Az ellenzék vezető ereje...

A párt egyik helyi tagja, Leel-Őssy Gábor, aki 2010-ben civil, 2019-ben DK-s polgármesterjelölt, majd 2022-ben az ellenzéki összefogás parlamenti képviselőjelöltje volt Gyulán, a Facebookon osztotta meg az egyik nyilvántartásba vételt visszautasító határozatot. Ebből kiderül, hogy a DK-s indulónak egyfelől nem sikerült összeszednie a kellő mennyiségű ajánlást - a választásra jogosult 1 százalékának, azaz a választókerület nagyságától függően 20-27 embernek a támogatását kellett volna megszerezni -, másfelől nem adta le a külföldi támogatás felhasználásáról szóló nyilatkozatot.

A politikus szerint a város egyetlen körzetében sem sikerült a DK-soknak elegendő ajánlást szerezniük. Ez azt jelenti, hogy a DK-nak, mint az ellenzék úgynevezett legerősebb erejének nem volt az ő számításai szerint 216 támogatója.

A DK egyébként 2010 őszén éppen Gyulán bontott zászlót.