Politika

Ismét a kormányt kritizálta az MNB elnöke

Megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés pályájáról, elakadt a reformfolyamat, és nincsenek elénk kitűzött, mérhető célok sem. Magyarország erősségeire kellene építeni: a tudásra, az élelmiszeriparra, a vízre, a gyógyító iparra és a Kárpát-medencére - mondta Matolcsy György jegybankelnök új könyvének bemutatóján.

 

Nem először pörköl oda Orbánéknak

Vissza kellene térni a reformokhoz, mert letért az egyensúlyi növekedési pályáról Magyarország, és elakadt a felzárkózási folyamat. Magyarország valódi erősségeire kell építeni a sikeres gazdaságpolitikát, ilyen az egészségipar, a tudás, az oktatás, a tehetség, a víz, és az élelmiszeripar. Mindenki hibázhat, sosem késő korrigálni - idézi a növekedés.hu a Magyar Nemzeti Bank elnökét.

Beszédében Matolcsy György kiemelte: volt egy magyar gazdasági siker, és 2000 körül egy széles autópálya nyílt a felzárkózáshoz, amely bezárult, és következett egy elvesztegetett évtized. A felzárkózási pályát újranyitották 2010-ben, és az Új Széchenyi Tervtől kezdve a Széll Kálmán Terven át az otthonteremtő programokig számtalan sikerre került sor.

A siker receptje mindig is az egyensúlyi politika volt, most azonban megint letért Magyarország az egyensúlyi növekedés útjáról. Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás - tette hozzá.

„Azonban 2021-22-23-ban mintha bezárulna a magyar gazdasági felzárkózás útja.”

Mint mondta, elakadt a felzárkózás gazdaságpolitikai hibák következtek be 2021-ben: az uniós átlag 76 százalékáról visszaestünk a 75 százalékra. Szerinte bezáródni látszik az az út, hogy 2030-a utolérhessük az uniós átlagot.

A jó célok között említette például az energiafüggetlenséget, amelyet már a 2009-es programban is szerepeltettek.

Magyarország Európa vezető egészségügyi központja lehet, és a gyógyászati iparban a vízre is lehet építeni.

Az energiaigényes fejlesztési program nem a hazai erősségekre épít. Ehelyett a hazai tehetségre, a tudásra, az egyetemekre, a gyógyító Magyarországra, az élelmiszeriparra és a Kárpát-medencére kell építeni.

Matolcsy György hangsúlyozta: bátor reformok kellenek a sikerhez: 2015-ig bátor reformokat hajtottunk végre, amit az MNB folytatott, és volt még jó húzás, babakötvény, 9 százalékos társasági adó, de elmaradtak a reformok. Ha nem indul újra a reformpolitika, akkor nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára - húzta alá.