Politika

Eladósítják az országot Orbánék - hitelből megy az osztogatás

A nyugdíjasok még a választások előtt a teljes 13. havi juttatásra számíthatnak, a családosok pedig visszakapják a befizetett szja-t, ígéri a miniszterelnök, azaz kezdődik a pénzosztás. Most már körvonalazódik, hogy miből. Hitelből. Amit vissza kell fizetni.

Amit Orbán művel: szemfényvesztés

Volna mit jóvátennie a kormánynak, hiszen az elszabadult infláció alaposan megcsapolta a nyugdíjak értékét, az árak az elmúlt 9 évben nem emelkedtek annyira meredeken, mint az utóbbi 1 évben.

Novemberben a gyors gazdasági növekedésből szintén részesülnek a nyugdíjasok, történetesen a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumnak köszönhetően, ami a hazai össztermék 7 százalékos bővülése esetén 70 ezer forint is lehet fejenként. 

Tavaly 5 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Vagyis amennyiben a tavalyihoz viszonyítva az idén valóban 7 százalékkal nő a GDP, akkor is csak 1,65 százalékkal fogja túlszárnyalni a 2019-es szintet, amely pedig nem akkora növekedés, mint azt ők állítják. 

Aki ezen elmélkedne kormányzati körökben, az alighanem politikai öngyilkosságot követne el, de a nyugdíj-prémium rendszere erős reformokra szorul, de kijelenthetjük azt, is, hogy az egész nyugdíjrendszeré.

Az államadósság ugyanis borítékolhatóan jóval nagyobb lesz annál, amennyit a pénzügyi tárca előzetesen becsült. Fennáll a veszélye, hogy jobban nő, mint a hazai össztermék, holott ennek az ellenkezőjére kötelezi a törvény a kormányt.

Amennyiben a gazdasági növekedés nem a tervezett 4,3 százalék lesz, hanem valóban 7 százalék, és az infláció sem 3, hanem mondjuk 5 százalék, akkor lesz némi mozgástér.

A választási év költségvetési kiadásai a törvény elfogadása óta brutálisan átlépik a tervezettet, megfelelően gyors növekedés és száguldó infláció mellett addig lehet majd a számokat forgatni, amíg az adósságráta formális csökkenése ki nem jön.

Csakhogy ebből nem az következik, amit Orbán ígért, hogy a 13. havi nyugdíj és az szja-visszatérítés forrásait a beruházások máris előteremtik. Hanem az, hogy a fejlesztések jövőbeni hasznát már a választások előtt az utolsó forintig elköltik.

Az Orbán-kormány erősen bagatellizálja, hogy 2019 után két esztendő alatt az egyharmadával növeli a felhalmozott adósságot, és büszke arra, hogy  jó feltételekkel jutott devizahitelekhez. 

Arra is van esély, hogy az uniós támogatások folyósításának a felfüggesztése elhúzódik, ami tovább mélyítheti a lyukat a költségvetésen, mivel a programok finanszírozását a kormány már megkezdte, minden visszatartott euró az államadósságot növeli.

Amit Orbán művel: szemfényvesztés.