Politika

Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbánt és ő tudna legjobban kormányozni

Dobrev Klára tudná leginkább legyőzni Orbánt és ő tudna legjobban kormányozni- derült ki a Závecz Research és IDEA Intézet közös elemzéséből, amelynek részleteit Vasali Zoltán ismertette az ATV Startban.

Dobrev Klárának vannak még tartalékai

Az elemzés az ellenzéki szavazókra (az összefogás hat pártja közül valamelyiket támogatja) valamint az aktív, a parlamenti választásokon részt venni kívánó bizonytalan és titkolózó szavazókra terjedt ki.

A kutatás első kérdése azt vizsgálta, hogy Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter közül ki tudná leginkább legyőzni Orbán Viktort. Az összes ellenzéki szavazó, valamint a bizonytalanok és titkolózók közös csoportjának egyharmada szerint erre Dobrev Klára lenne a leginkább képes. Tőle 7 százalékponttal lemaradva Karácsony Gergely a második, míg Márki-Zay Péterről a vizsgált tömeg 24 százaléka gondolja, hogy le tudná győzni Orbán Viktort.

A bizonytalanok és titkolózók között Márki-Zay Péter vezet (26%), akit Dobrev Klára (23%), majd Karácsony Gergely követ (13%). Ezen réteg relatív többsége, 38 százaléka ugyanakkor nem tudja, vagy nem akarja megmondani, hogy a második fordulóba jutott ellenzéki miniszterelnök-jelöltek között ki tudná legyőzni Orbán Viktort.

Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka, azaz relatív többsége úgy gondolja, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni. Dobrevtől jelentősen lemaradva Márki-Zay Péter következik 22 százalékkal. A kormányzóképesség tekintetében Karácsony Gergely a harmadik 17 százalékkal.

A bizonytalanok és válaszmegtagadók 38 százaléka véli Dobrev Kláráról azt, hogy ő tudna a legjobban kormányozni, őt Márki-Zay Péter (21%) követi, végül igen jelentősen leszakadva, Karácsony Gergely zárja a sort 9 százalékkal.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között lévő egyeztetések és a ki-kinek a javára lép vissza kapcsán Vasali Zoltán elmondta, hogy logikus az a választói gondolat, hogy ha ebben a kérdésben nem képesek megegyezni, hogyan tudnának együtt kormányozni.

„Jóval túl vannak azok a ponton, ami választói aktivitást vonz, nem lehet tudni, mekkora lesz a részvétel a második fordulón” - magyarázta az elemző.

Vasali hangsúlyozta, hogy a Závecz-IDEA közös kutatása alapján az derült ki, hogy Márki-Zaynak vannak még tartalékai, de például Dobrev Klárának is, amennyiben országjárásra indul.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter vitája tegnap eldőlt, külön indulnak, ezzel a szavazólapok kérdése is elrendeződött - szögezte le Vasali, aki szerint így a miniszterelnök-jelöltek tudnak a második fordulóra koncentrálni. ​