Politika

Dagad a botrány a Budapest-Bécs vasúti pálya felújítása körül - belebukik Lázár János?

A Közlekedő Tömeg nevű civil szervezet szerint novembertől három hétre teljesen lezárják a Budapest-Bécs-vasútvonalat. A szervezet azt írja, hogy nem a sínekkel, hanem Lázár János fejében van a legnagyobb baj, mert a tárcavezető Magyarország legfontosabb vasútvonalát záratja le.

 

Lázár János fejében van a legnagyobb baj

„Miközben a MÁV tegnap bejelentette a Budapest-Bécs-vasútvonal felújításának első ütemét és az azzal járó korlátozásokat szeptember 18. és október 26. között, megbízható értesüléseink szerint még csak ezután jön a feketeleves, amelyről a közlemények mélyen hallgatnak: novembertől - három hétre - teljesen lezárják a vasútvonalat, egyenes következményeként annak, hogy a bevezetett óránkénti 100 kilométer sebességkorlátozás okozta botrány ráégni látszik Lázár János vasútromboló miniszterre, aki most a józan észnek ellentmondó erőltetett karbantartási munkálatokat rendelt el az államvasútnál” - írja a Közlekedő Tömeg elnevezésű civil szervezet. 

A szervezet úgy látja, hogy Lázár János az utolsó értelmes szakembert is kirúgta a minisztériumából, ezért nem maradt senki, aki megmondhatná neki: nemcsak hogy felesleges, de a vonatkozó uniós szabályozásnak is gyakorlatilag minden pontjába beleütközik a terv.

Az egységes európai vasúti térségről szóló 2012/34/EU irányelv VII. melléklet 8. pontja szerint a 7 napot meghaladóan a forgalom több mint 30%-át érintő pályakarbantartásokat 2 évre előre meg kell hirdetni, a vasutat használókkal a korlátozások elfogadható módját egyeztetni és ez alapján 1 évre előre véglegesíteni. Lázár János vasútjának teljesítménye ehhez képest 21 napnyi 100% szívatás, 0 évre előre 0 egyeztetés. Kivétel csak szükséghelyzetben van, de a MÁV közlése szerint évek óta tudtak a problémáról, és pont a 100 km/órás sebességkorlátozás bevezetése jelenti annak elismerését, hogy a pálya csökkentett sebességgel, de biztonságosan járható” - írja a közlekedési civil szervezet.

A szervezet szerint a vonalon el lehet végezni az évtizedek óta elmaradt karbantartásokat úgy, ahogy a MÁV szeptembertől meg is kezdi a felújítást. „Az egyik vágányt a munkákhoz lezárva, a másik vágányon a forgalmat fenntartva, és csak a legszükségesebb munkákat előre percre pontosan megtervezett és leegyeztetett, lehető legrövidebb (például éjszakai vagy egy hosszú hétvégés) teljes lezárásban végezve” - tették hozzá.