Média

Éveken keresztül álnéven írt ömlengő cikkeket saját magáról Friderikusz Sándor

A napokban a Media1 figyelt fel arra, létezik-e egyáltalán az a Csenterics Ágnes, aki Friderikusz e-mail címét használva, a Friderikusz Produkció nevében nyilatkozott csalódottan a Blikknek arról, milyen súlyos, több tízmilliós veszteséget okozott a tévés műsorvezetőként ismertté vált podcasternek az, hogy a nézők zöme fizetés nélkül nézi a Friderikusz Podcast adásait, mintha csak „kiflitolvajok” lennének.

Önmagáról írt ömlengő cikkeket - álnév alatt

A Média1 minden lehetséges módon megpróbálta felkutatni Firiderikusz állítólagos sajtósát, Csenterics Ágnest, de csak a néhai televíziós rendezőre vonatkozó tartalmakra bukkant, amelyekben mindenütt szerepelt, hogy tavaly elhunyt.

„Kiterjedt kapcsolati hálónk ellenére 24 órányi telefonálgatás alatt egyetlen olyan emberrel sem találkoztunk a magyar média szakmában, aki ismerne jelenleg is élő Csenterics Ágnest, illetve a Blikk cikke előtt hallott volna arról, hogy Friderikusz Produkciónak / Podcastnak létezik sajtósa, sőt többen nevetségesnek találták, hogy ilyenre költene a podcast” - írta a médiaportál.

A jelek arra utalnak, hogy Friderikusz Sándor egy nem létező személy nevében adhatott ki közleményt. Amennyiben ez így van, nem ez az első eset, hogy a televíziós személyiség más neve mögé bujt.

„1991 és 1995 között voltam a Szuper Pszt nevű bulvárlap főszerkesztője. A kiadóvezető 1992-ben arról tájékoztatott, hogy megállapodást kötött Friderikusz Sándorral, amelynek értelmében Friderikusz rendszeresen cikkeket ír saját magáról, kitalált, fiktív újságírói név alatt, és azokat mindenképpen közölni kell. Akkoriban futott az MTV-n a Friderikusz-show című műsora” - mondta a Pesti Riportnak Valencsik Ferenc, aki jelenleg médiatanácsadóként tevékenykedik. „Heti, kétheti rendszerességgel érkeztek irományok Friderikusztól, amelyekben kizárólag önmaga tehetségét istenítette, olykor pedig műsorvezető pályatársait illette éles kritikával. Emlékeim szerint egy alkalommal még olyan képtelenséget is papírra vetett, hogy szerelmi szál szövődik közte és egy televíziós hölgy között. Az önmagát dicsőítő cikkeket minden esetben álnév alatt írta. Ez így ment éveken keresztül. Az ömlengő írások - mind a stílust, mind a helyesírást tekintve - borzalmasak voltak, nem túlzok, több órát kellett dolgozni rajtuk, hogy közölhető állapotba kerüljenek. A munkatársaim a fejüket fogták, amikor megérkezett Friderikusz aktuális „cikke”.”

Friderikusz csütörtöki podcastjában a személyével kapcsolatban felmerült gyanú tisztázása helyett érdemi személyeskedésbe kezdett: fájlalta, hogy a Média1 miért foglalkozik a „sajtósával”, bosszúhadjáratot emlegetett, azonban érdemi cáfolat nem hangzott el a szájából.