Bűnügy

Beismerő vallomást tett az Országos Roma Önkormányzat korrupt elnöke, megszűntették a letartóztatását - a helyettese dobta fel

2023. január elejéig tartott volna Agócs János letartóztatása, de a gyanú szerint az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztját 30 millióért áruba bocsátó vezető nincs már rács mögött: miután „teljes körű, beismerő vallomást tett”, szabadlábra helyezték, ő pedig rögtön szabadságra is ment.

A korrupt elnök beismerte tettét

Hamarosan vádat emel a nyomozó ügyészség a korrupciós bűncselekménnyel vádolt Agócs Jánossal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével szemben, akit augusztus végén vettek őrizetbe majd tartóztattak le, és gyanúsítottak meg azzal, hogy 30 millió forintért árulta saját választott tisztségét, az ORÖ elnöki posztját.

Agócsot azzal gyanúsítják, hogy 2022 nyarán azzal árulta az ORÖ elnöki tisztségét, hogy ő lemond, és elintézi a kiszemelt „utód”  megválasztását - ezért előre 18 milliót, majd újabb 12 milliót várt cserébe. Az ajánlatra „vevő” volt Agócs egyik helyettese, Tiszabura független polgármestere, Farkas László, de csak látszólag: az „üzletet” előre egyeztette a főügyészséggel, csaliként játszotta a nyomozó hatóság kezére a korrupt cigányvezetőt.

Az ORÖ elnökét tettenéréssel, egy kecskeméti csárda parkolójában a korábban ebéd közben Farkastól átvett - de már a nyomozó ügyészség által biztosított - 18 millió forint készpénzzel együtt fogták el.

Helyettese, Farkas László dobta fel Agócsot

Agócs János kezdetben tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, miután azonban majdnem két hónapot töltött letartóztatásban, rács mögött, végül beismerő vallomást tett.

A Központi Nyomozó Főügyészség most megerősítette: „időközben a gyanúsított teljes körű beismerő vallomást tett”. Hozzátették: a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van, de már a végéhez közeledik, miután „a nyomozó ügyészség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte” - vagyis közel a vádemelés.

Más személy gyanúsítotti kihallgatására nem került sor, árulta el válaszában a főügyészség, jelezve egyúttal azt is, hogy a beismerő vallomás megtétele után „a kényszerintézkedés fenntartásának okai megszűntek, ezért a nyomozó ügyészség a gyanúsított letartóztatását megszüntette”. Úgy tudni, ez körülbelül két hete történt meg, vagyis azóta Agócs János szabadlábon van.