Aktuális

Mol: valóban sérül az ország üzemanyag-ellátásbiztonsága

Magyarország üzemanyag-ellátásbiztonsága valóban sérül - közölte a Mol, miután a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül.

Egyre nagyobb a baj

A Mol közleménye szerint a gondot egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását ért háborús károk miatt sérülékeny a kőolajszállítás. Az ukrán hatóságok döntése miatt a vezeték szakaszosan, csúcsidőszakon kívül csökkentett kapacitással működik. Másrészt a Dunai Finomító nem tud elegendő üzemanyagot előállítani. Harmadrészt, az import termékek és importőrök gyakorlatilag teljesen eltűntek a hazai piacról: novemberben a Mol szolgálta ki a piac 85 százalékát.

A Mol igyekszik rendkívüli importtal pótolni a kiesett mennyiséget, de a vállalat importcsatornáin már több mennyiséget nem tud behozni - közölték.

A helyzetet fokozza, hogy a meglévő stratégiai készletből csak vészhelyzetben lenne szabad vételezni, és minél hamarabb vissza kell tölteni a kivett mennyiséget. Kiemelik, hogy ennek tetejébe érkeznek még az európai szankciók is, amelyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után - amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról - súlyos negatív következményekkel kell számolni.

„Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyagimportot, ami 2-3 hónapot vesz igénybe” - olvasható az olajtársaság közleményében.