Aktuális

Szívizom-gyulladás, szívelégtelenség: veszélyes mellékhatást vizsgálnak a Pfizer és a Moderna vakcinájánál

A koronavírus-vakcinák egyik rendkívül ritka mellékhatását és annak hosszú távú kockázatait kezdi el kutatni klinikai vizsgálatok keretein belül a Pfizer és a Moderna. Az oltást követő szívizom-gyulladást vizsgálják és annak sokéves hatásait, ami leginkább fiatal felnőtteknél fordult elő az mRNS-vakcinák beadása után.

Most kezdik el kutatni a hosszú távú kockázatokat...

Klinikai vizsgálatokba kezd a Pfizer és a Moderna a koronavírus-vakcinájával kapcsolatban annak felderítésére, hogy összefüggésbe hozhatóak-e az oltásaik szívproblémákkal. A Cato Institute szakértője, Jeffrey Singer a WWMT-nek elmondta, hogy nagyjából egy éve ismert, hogy ritka mellékhatásként (főleg középkorú és fiatal férfiaknál) szívizom-gyulladás jelentkezhet az oltást követően. Hozzátette, hogy maguk a vakcinagyártók fogják kutatni, hogy a szívizom-gyulladás mennyire okoz komoly mellékhatást a beoltottaknál.

A szívizom-gyulladás elsődleges tünetei a mellkasi fájdalom, a gyors, vagy szabálytalan szívverés - emlékeztet az NBC News. Orvosokban felmerült, hogy okozhat-e maradandó károsodást a szívben az oltás következtében kialakult szívizom-gyulladás.

Azoknál az embereknél, akiknél vírusfertőzés vagy oltás után jelentkezik a szívizomgyulladás, hegesedés alakulhat ki a szív szövetében, ami csökkenti azt a képességet, hogy vért pumpáljon és oxigént keringessen a testben (szívelégtelenség) - magyarázta Leslie Cooper, a Mayo Klinika kardiológiai osztályának elnöke, aki csatlakozott a Moderna-vakcina biztonságosságának ellenőrzésére létrehozott szakértői tanácsadó testülethez.

Az Egyesült Államokban már folynak az első kutatások, amelyek az oltással összefüggő szívproblémák diagnózisát követő években esetlegesen jelentkező egészségkárosító hatásokat vizsgálják.

A tanulmányok feladata azt kideríteni, hogy mekkora azok aránya, akiknél az oltással összefüggő szívizomgyulladás után kialakul a hegesedés.

Az eddigi adatok szerint a vírusos betegségek szövődményeként fellépő szívizomgyulladás esetén az emberek körülbelül 25 százalékánál alakul ki szívelégtelenség.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) az mRNS-vakcinák engedélyezési folyamatának részeként több tanulmány elvégzését követelte meg a gyógyszergyártóktól, amelyekben a szívizom-gyulladás lehetséges hosszú távú hatásait értékelik, van, amelyiknek öt évig követnie kell az érintett betegeket. A kutatás első eredményeit már jövőre publikálhatják, a Modernától jövő nyárra várnak adatokat - mondták el az NBC News forrásai.