Aktuális

Működési engedély nélkül praktizál a ceglédi háziorvos, ráadásul a gyanú szerint lejárt koronavírus elleni vakcinával olthatta a pácienseket

„Január 15-én vettem fel a koronavírus elleni oltást, azonban a háziorvos lejárt felhasználási idejű oltóanyagot adott be nekem és legalább kéttucat embertársamnak” - számolt be a Pesti Riportnak egy ceglédi lakos.

Az oltás körülményeivel kapcsolatban annyit szeretnek elmondani, hogy a jelzett napon kb. 25 ember jelentkezett oltásra a háziorvosi rendelőben. Dr. Túri József orvos csupán közvetlenül az oltás beadása előtt - bőrfertőtlenítés es egyéb előkészületek elvégzését követően - közölte, hogy a vakcina a tavalyi év végén ugyan lejárt, de „ne aggódjak, jó az még, és különben sincs most másik vakcina” - közölte lapunkkal a hölgy, aki hozzátette: 4-5 másodperc alatt kellett eldöntenie, kéri-e a lejárt oltóanyagot vagy nem. „Sajnos hibát követtem el, nem mondtam nemet a doktornak. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy néhány másodperc alatt lehetetlen ezt alaposan átgondolni.”

Az asszony elmondása szerint az oltás felvétele után beszélgettek a többi oltottal a rendelő várójában, es mindenki hasonló „élményekről” számolt be. „Sajnálatos módon senki sem utasította el a lejárt szavatosságú oltás beadását” - jegyezte meg.

Az oltási igazolás tanúsága szerint a Comirnaty (Pfizer) FG3739 gyártási számú vakcinát használta fel a ceglédi orvos a páciensek oltására, amelynek lejárati ideje - az interneten elérhető adatbázisok szerint - 2021. december 31. napja volt. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján nem találtunk olyan határozatot, amellyel a jelzett gyártási számú oltóanyagok lejárati idejét meghosszabbították volna.

Elektronikus levélben megkerestük az ügyben az OGYÉI-t, de az intézet cikkünk megjelenéséig nem válaszolt kérdéseinkre.

A Pesti Riport megkereste Dr. Túri Józsefet is, aki a portál kérdéseire egy OGYÉI határozat részletének elküldésével „válaszolt”. A dokumentum szerint a gyógyszerészeti intézet engedélyezte 195 darab többadagos injekciós üvegben tárolt Comirnaty vakcina lejárati idejének 2021. december 31. napról 2022. március 31. napig történő meghosszabbítását.

Azonban a határozatban feltűntetett gyártási szám (1G044A) nem azonos a Dr. Túri által beadott oltóanyagok gyártási számával (FG3739).

De más problémára is felfigyelt a bulvárportál. Dr. Túri József - aki egyébként Cegléd díszpolgára - nem rendelkezik érvényes orvosi működési engedélyekkel, azok ugyanis 2020. március 31-én lejártak és nem kerültek meghosszabbításra. Az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, klinikai szakképesítéssel rendelkezők kötelesek 5 évente megújítani státuszukat az országos működési nyilvántartásban, ellenkező esetben nem folytathatnak gyógyító tevékenységet. „A működési nyilvántartás megújítására irányuló kérelmet legkorábban a működési nyilvántartási ciklus lejáratának időpontját megelőző egy évvel, de legkésőbb a ciklus utolsó napjáig kell benyújtani.” - olvasható az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján.

A ceglédi orvos ezt közel két éve elmulasztotta, ez az „apróság” azonban nem akadályozza abban, hogy háziorvosként, valamint a tulajdonában álló Túri Poliklinikán üzemorvosként, valamint sebészként praktizáljon.