Aktuális

Pedagógusok: „Amit Orbán Viktor bejelentett, az egy nagy nulla”

Nem tekintik ajánlatnak, inkább a szakma megalázásának tartják a pedagógus szakszervezetek a miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatát, amely tízszázalékos - de csak „lehetséges” - tanári béremelésről szólt.

„A miniszterelnöki nyilatkozat nevetséges, a szakma megalázása”

A tanárok egyelőre nem kapnak fizetésemelést, mert Orbán Viktor szerint „hitelből nem lehet bért emelni, ezért nem tudnak egyszerre mindenkinek több fizetést adni”. Annyit mondott Orbán, hogy jövőre, „valamikor”, 10 százalékos emelést kaphatnának a tanárok, amit 2023-ban egy nagyobb arányú emelés követhet.

A két legnagyobb pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a héten jelentette be, hogy közösen sztrájkbizottságot alakítottak és a tárgyalások kezdeményeznek a kormánnyal „az elviselhetetlen bérhelyzet azonnali megoldása és a nevelés-oktatási intézményekben tapasztalható állapotok azonnali javítása érdekében”.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja így reagált a miniszterelnök bejelentésére:

„Amit Orbán Viktor bejelentett, az egy nagy nulla. Az emelés mértéke is, a 10 százalék is, meg a „lehetséges” szó is, és a 2023 is."

A 10 százalékos emelés - még ha az valóban be is következne, bár erre sem volt határozott ígéret - messze nem kompenzálná azt a bérkiesést, ami a bérrendszer minimálbértől való elszakításából következett. Nagy Erzsébet szerint azonnal beavatkozásra van szükség, „sokkal nagyobb mértékű egyszeri béremelésre és arra, hogy januártól újból a minimálbérhez kössék a pedagógus-előmeneteli rendszert”.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás szerint miközben Orbán arról beszélt, milyen jól teljesít a gazdaság, és GDP-arányosan 6 százalékos a növekedés, a pedagógusbérek emelése kapcsán hitelfelvételt emlegetett. „Nem értjük, ha ilyen jól dübörög a gazdaság, miért kell a pedagógusbérekre (és csak arra) hitelt felvenni.”

Totyik utalt arra, hogy a tavalyi tanévben mindössze 2100 pályakezdő pedagógus kezdett el tanítani, miközben ez a szám a korábbi években még 6000-8000 volt, és még az is kevés volt a nyugdíjba vonulók pótlására. „Ki fog itt tanítani ennyi pénzért?” - tette fel a kérdést.

Szerinte egyre több állami vezető menekíti ki gyerekét, unokáját az állami iskolákból, ami azt mutatja, hogy ők maguk sem bíznak már az általuk vezetett állami közoktatásban.

Totyik a reggeli miniszterelnöki nyilatkozatot nevetségesnek, a szakma megalázásnak tartja.