Aktuális

Korlátozások nélkül fut neki Lengyelország az omikronnak, az oltatlanokat hagyják megfertőződni - mégis kevesebb a beteg, mint nálunk

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, a miniszterelnöknek tanácsot adó szakértői konzíliumból többen lemondtak. Az egészségügyi miniszter arra számít, hogy februárban minden oltatlan megfertőződik, és azzal vége is lesz a járványnak.

Nincsenek korlátozások, az oltást sem erőltetik

Mateusz Morawiecki kormánya a járvány minél hamarabbi legyőzésre törekszik a természetes megfertőződés által - írja a szlovák Denník N elemzése, amiben a lap lengyel szerzője, Kuba Łoginow tekinti át a lengyelországi járványhelyzetet.

A cikk szerint bár a lengyel kormány támogatja az oltást, nem vezet be semmilyen korlátozásokat az oltatlanok számára.

Lengyelországban a járvány kezdete óta kétszer voltak komolyabb lezárások: még 2020 tavaszán a járvány kezdetekor, majd 2020 októbere és 2021 áprilisa között. Ez utóbbi nagyon érzékenyen érintette a lengyel turizmust, a vendéglátóipart és a síközpontokat.

2021 májusában azonban minden visszatért a normális kerékvágásba, és Lengyelország azóta úgy viselkedik, mintha a járvány már a múlté lenne. Ugyan a maszkviselés jelenleg is kötelező a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban, de egyébként minden nyitva van: a hotelek, a vendéglők, az uszodák, a múzeumok, a mozik és a színházak is.

Igaz, nemrég az étkezdében és a nyilvános eseményeken létszámkorlátot vezettek be, de a gyakorlatban ezt senki nem ellenőrizte.

Ugyanígy nem ellenőrzik az oltási igazolványokat sem, sőt, ezt nem is tehetnék meg, ugyanis Lengyelországban nem hoztak olyan szabályozást, ami ezt lehetővé tenné.

Bár Lengyelország semmilyen korlátozásokat nem vezet be az oltatlanok számára és a kormány kötelezővé sem teszi az oltást, egy csoportnak, az egészségügyi dolgozóknak mégis kötelezően be kell oltatniuk magukat legkésőbb márciusig.

Viszont pont az ő körükben a legmagasabb egyébként is az oltottak aránya, annak a néhány százaléknyi egészségügyi dolgozónak pedig, akik valamilyen ok miatt elutasítják az oltást és készek felmondani is, valószínűleg el fogják nézni az oltás hiányát, mivel olyan nagy a munkaerőhiány az egészségügyi szektorban.

A lazaság ellenére lakosságarányosan még mindig kevesebben fertőződnek meg Lengyelországban, mint például Magyarországon vagy Szlovákiában.