Aktuális

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra a zsidókkal szembeni ellenszenv növekedése miatt

Izrael utazási figyelmeztetést adott ki több tucat országra, köztük az Egyesült Királyságra, Németországra, Franciaországra és Ausztráliára. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács a nem alapvető fontosságú utak elhalasztását javasolta.

Növekvő ellenszenv...

A hatóság honlapján több tucat országra vonatkozóan frissítették az utazási figyelmeztetéseket az antiszemitizmus erősödése miatt. A zsidókkal szembeni ellenszenv azóta növekszik, hogy Izrael háborút indított Gázában a Hamász terrorszervezet ellen, miután az véres támadásokat követett el zsidó civilek és a fegyveres erők tagjai ellen.

Számos nyugat-európai ország, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország, Dél-Amerikában Argentína és Brazília, Ausztrália és Oroszország második figyelmeztetési szintű besorolást kapott, vagyis a hatóság azt javasolja, hogy az izraeliek tegyenek óvintézkedéseket ott tartózkodásuk alatt.

Afrikában Dél-Afrikát és Eritreát, valamint Közép-Ázsiában Üzbegisztánt, Kazahsztánt és Türkmenisztánt a harmadik szintre emelték, vagyis a nem feltétlenül szükséges utazások elhalasztását javasolják.

A nemzetbiztonsági tanács megismételte azt az általános ajánlását is, hogy az izraeliek fontoljanak meg minden külföldi utazást, és felszólította a mégis távozókat, hogy kerüljék a zsidó és izraeli identitás külső jeleit.

„A háború kezdete óta Irán és kirendeltségei - köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád - fokozott erőfeszítéseket tettek az izraeliek és a zsidók ellen szerte a világon” - közölte a nemzetbiztonsági tanács.

Ezért, valamint a világszerte növekvő uszítások, támadási kísérletek és antiszemitizmus miatt a nemzetbiztonsági tanács megismételte azt az ajánlását, hogy az izraeliek jelenleg fontoljanak meg minden nem fontos utazást” - tették hozzá.

A nemzetbiztonsági tanács hétfőn kiadott egy olyan térképet is, amelyen látható minden ország veszélyességi szintje a fenyegetést nem jelentő 1-es fokozattól, a nagy fenyegetést jelző 4-ig. A narancsvörös 5 szint eltérő fenyegetettséget jelez az adott ország különböző területein.

Magyarországot a 2-es fokozatú államok közé sorolták a zsidók.