Aktuális

Vásárhelyi Mária: „még Goebbels is csak kisinas lehetne Orbánéknál”

A Fidesz jól láthatóan semmitől sem riad vissza - véli Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint a hivatalos kampányidőszak ugyan csak február 12-én kezdődik, de a Fidesz kampánya már 1998 óta folyik. Azóta pedig éppen arról szól, amivel Hollik István vádolja a baloldalt, nevezetesen, hogy csak agresszív hangon, gyűlöletet tud kelteni. Annál aljasabb és agresszívabb kampányt, mint amit 1998, de különösen 2010 óta - a Fidesznek „köszönhetően” - végigéltünk, nehéz kitalálni. Még Goebbels is csak kisinas lehetne náluk - mondta a szociológus.

Orbánék is lövetnének, ha Magyarországon felkelés törne ki

„A baloldal egy dolgot tud, agresszív hangon gyűlöletet kelteni. Abban biztosak lehetnek a magyar emberek, hogy a mi kampányunk nem erről fog szólni” - ezt Hollik István a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója nyilatkozta január 3-án a Hír TV-ben. Mi a véleménye erről a kijelentésről?

A Fidesz kampánya 1998 óta folyamatosan erről szól. Az is bevett módszer náluk, hogy rendszeresen azzal vádolják az ellenfelüket, amit folyamatosan ők követnek el. Annál aljasabb és agresszívebb kampányt, mint amit 1998, de különösen 2010 óta végigéltünk, nehéz kitalálni. Szerintem még Goebbels is csak kisinas lehetne náluk.

Azt mondják, a kimondott szó tettre sarkall, a verbális agresszió előbb-utóbb tettlegességben végződik. Ön ebből a szempontból milyen kampányra számít?

Borzalmasra. Már most is borzalmas a hangulat, különösen a fővárosban meg a nagyvárosokban. Csupa agresszív, rosszkedvű, szomorú ember ordítozik, veszekszik egymással. Abban a rémes helyzetben, amit ez a járvány okoz a mindennapokban, a hatalom ahelyett, hogy az emberek életét egy kicsit komfortosabbá, nyugodtabbá tenné, valami örömet szerezne nekik ebben a rettenetes szürkeségben, egyfolytában hergeli őket. Én szörnyű kampányra számítok. A Fidesz - jól láthatóan - semmitől sem riad vissza. Ami most számomra a legeklatánsabb példa, ami leginkább szemlélteti ezt, hogy képesek voltak a tömeggyilkos kazah rendszer mellett kiállni, és szolidaritást nyilvánítani mellette. Ez tényleg a magyar történelem legsötétebb időszakait idézi. Kiállni egy olyan elnök mellett, mint Nurszultán Nazarbajev, akiről az ország városainak a fele van elnevezve, vagy a helyette színre lépő Kaszim-Zsomart Tokajev mellett, aki halomra löveti a tüntetőket, akik azért tüntetnek, mert felemelték az üzemanyag árát, és iszonyatosan nyomorúságos körülmények között élnek, úgy gondolom, ennél nagyobb bűnt nem nagyon követhet el egy kormány a nemzetközi politikában. Gyalázatos tett volt ez Orbánék részéről.

Különösen azután érdekes ez, hogy a Fidesz mekkora balhét csinált, miután Magyarországon 2006-ban megtámadták a Magyar Televízió székházát…

A valóságban az történt, hogy az általuk felhergelt tömeg megtámadta a televízió székházát, fosztogattak és autókat gyújtottak fel, rettegésben tartották a belváros lakosságát. Egyébként, ha itt sor kerülne valami ilyesmire, nyilván ugyanúgy járnának el, mint Tokajev. Lövetnének. Én úgy gondolom, hogy ez a mostani kiállás a kazah diktatúra mellett olyan szégyen, ami mindannyiunkra rávetül, magánemberként hiába ítélem el én mélységesen. Magyarország nemzetközi megítélése időtlen idők óta nem volt olyan rossz a demokratikus világban, mint most. Csak szégyenkeznünk lehet. Az Orbán-kormány páriává vált Európában.