Aktuális

Magzatkárosító oldószert találtak a gödi kommunális szennyvízben

A Greenpeace közleménye szerint elfogadhatatlan és szabálytalan módon került akkumulátorgyártáshoz is használt magzatkárosító NMP-oldószer - a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. adatigénylésükre megküldött válaszlevele alapján - a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornába.

A gyenge hatósági intézkedéseknek nincs visszatartó ereje

Még februárban vettek mintákat a Samsung-üzem mellett, a „Bócsai körforgalomnál” lévő termőföldre nagy mennyiségben kifolyó vízből, amelyben NMP jelenlétét mutatták ki a vizsgálatok. 

Nem ez az első eset hazánkban, hogy akkumulátorgyártáshoz köthető veszélyes anyagok kerültek ki a környezetbe vagy mérgezték meg az üzemekben a dolgozókat. A Greenpeace ezért országos petíciót indít az összes hazai akkumulátor-iparági üzem szigorú szabályozását követelve. 

A hazánkban működő akkumulátorüzemekben sorozatban történnek balesetek. Láthatóan a cégek nem tudják úgy üzemeltetni ezeket a gyárakat, hogy ne mérgezzenek, a gyenge hatósági intézkedéseknek pedig nincs visszatartó ereje. A petícióval az akkumulátorgyártásból származó szennyezéseket, és az újabb szennyező üzemek építését szeretnék megakadályozni.