Aktuális

Már Gáza lakosságának 75 százaléka kényszerült elhagyni az otthonát, de a zsidók nem állnak le, a bombázás folytatódik

Miután pénteken kudarcba fulladt a tűzszünet meghosszabbítása, az izraeli hadsereg növekvő intenzitással támadja Gázát, miközben kormányzati és nemzetközi vezetők követelik a harcok szüneteltetését. Az izraeli miniszterelnök érzi a rá nehezedő nemzetközi nyomást, de azt mondja: „ez a háború végül is a mi háborúnk, mi döntünk”.

Eddig több mint 5000 palesztin gyermek vesztette életét

„Katonáink a tűzszünetet azzal töltötték, hogy a Hamász teljes legyőzésére készültek” - jelentette ki tegnap este Benjámin Netanjahu, aki megígérte, hogy Izrael addig folytatja háborúját a Gázai övezetben, amíg a Hamászt meg nem semmisíti és minden célját el nem éri. Ehhez azonban folytatniuk kell a szárazföldi műveleteket.

Mindeközben a Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy rakétákkal támadta Tel-Avivot, válaszul a Gázában zajló izraeli műveletekre. A Hamász helyettes vezetője, Száleh al-Arouri szombaton azt mondta, hogy nem cserélnek több túszt Izraellel, amíg nem lesz tűzszünet. A Hamász által még mindig fogva tartott túszok állítása szerint izraeli katonák és civil férfiak, akik korábban az izraeli hadseregben szolgáltak.

Nemzetközi szervezetek és nyugati hatalmak vezetői egyre keményebb szavakkal követelnek új tűzszünetet.

De mindez nem állítja meg a harcokat. Az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli részére helyezte át a támadás súlypontját, állításuk szerint a Hamász parancsnoki központjait, fegyverraktárait és tengeri erőit veszik célba. Egy szóvivőjük felszólította a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz több lakónegyedének lakóit, hogy hagyják el otthonukat. Az ott élőknek a humanitárius zónákba kell távozniuk a korábban közzétett térkép alapján a harcok idejére. „Az evakuálási utasítások betartása a legbiztonságosabb módja megőrizni saját maga és családja életét és biztonságát” - írta az X-en az izraeli szóvivő (a helyi lakosok nagy részének nincs internetkapcsolata).

Az ENSZ humanitárius ügynöksége (OCHA) szerint szombaton legalább 160 palesztin halálos áldozatot követelt két incidens Gáza északi részén: egy hatemeletes épületet robbantottak fel a dzsabaliai menekülttáborban, illetve egy egész háztömböt Gázaváros egyik negyedében.

„A bombázásokat megelőzően az izraeli erők szórólapokat dobtak le, amelyeken az érintett területek kiürítésére utasítottak” - áll az ENSZ ügynökségének jelentésében, amely szerint már mintegy 1,8 millió ember - Gáza lakosságának nagyjából 75 százaléka - kényszerült lakóhelye elhagyására. 

Eddig több mint 5000 palesztin gyermek vesztette életét az izraeli támadások következményeként, rengeteg kiskorú eltűnt.