Aktuális

A kormány a vártnál hamarabb kivezetheti a benzinárstopot

A Mol százhalombattai finomítója műszaki hiba miatt 50-55 százalékos kapacitáson termel. Amennyiben a helyzet nem változik rövid időn belül, decemberre az ársapka is fenntarthatatlanná válhat - állítják a szakértők.

 

Jelentősen szűkíthetik a kedvezményes áron tankolók körét

A hatósági ár eltörlése most nem fájna nagyon a vásárlóknak, mivel éppen helyrebillen a piac, az olaj hordónként 80 dollár körüli ára jóval alacsonyabb annál, mint amikor egy éve ársapkát kapott a normál benzin és a normál gázolaj.

Mi vezetett a mostani helyzethez? Az ársapka bevezetésekor az importőrök gyakorlatilag kivonultak, így a Molnak kellett saját termelésből biztosítania minden igényt. Ennek megvolt az ára, nyáron leapadt az ország üzemanyag-tartaléka, hogy mindenkit ki tudjanak szolgálni a mezőgazdasági és turisztikai csúcsszezonban.

A helyzetet súlyosbította, hogy azok a viszonteladók, akiket a Mol hatósági áron szolgált ki, továbbértékesítették a terméket, mindenfajta kontroll nélkül.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint vissza kell állítani a hazai üzemanyagpiac egyensúlyát. Ez a jelenlegi áruhiányos helyzetben a kereslet csökkentésével, vagyis a kedvezményes áron tankolók körének jelentős szűkítésével, valamint a kedvezményes árképzés felülvizsgálatával érhető el.