Aktuális

Nincs könyörület: Izrael megkezdte az alagutak elárasztását a Gázai övezetben, veszélybe került a túszok élete

Az már korábban sem volt titok, hogy Izrael azt tervezi, vizet szivattyúzna a Hamász által használt alagútrendszerbe, hogy így űzze ki onnan a terroristákat. Az amerikai kormány tagjai nagyon eltérő álláspontot képviseltek a kérdésben, mert az akció a túszok életét is veszélybe sodorja. Ám hiába az ellenkezés és az óriási kockázat, Izrael úgy döntött, nem vár tovább.

 

Izrael eddig volt hajlandó várni az akcióval

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a múlt hónapban öt nagy vízszivattyút állítottak fel a Gázai övezetben lévő alagútrendszerben; ezek segítségével mindössze néhány hétig tartana vízzel elárasztani a teljes alagútrendszert. A Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint a Földközi-tengerből szivattyúzott vízzel teljesen megsemmisíthetnék a Hamász által használt alagútrendszert, tönkretehetnék a búvóhelyeket és az ott rejtőzködő terroristákat is menekülésre kényszeríthetnék. 

Egy amerikai tisztségviselő úgy nyilatkozott, Izrael már korábban jelezte az Egyesült Államoknak, hogy vízzel tervezi elönteni az alagutakat. A WJS szerint az nem egyértelmű, hogy Izrael előbb kiszabadítaná-e az elrabolt túszokat, hiszen ha nem teszi, könnyen megfulladhatnak az elárasztott alagutakban.

Az amerikai kormány tisztségviselői két álláspontra szakadtak: egyesek nem támogatják az akciót, mondván hogy túl kockázatos a fogvatartottak szempontjából, mások szerint viszont Izrael helyesen járna el. Az amerikai kormány azért is aggódik, mert a nagy mennyiségű víz hatalmas károkat okozhat a Gázai övezet talajszerkezetében ezzel rongálva az épületek alapzatát is. A jelek szerint Izrael eddig volt hajlandó várni az akcióval. 

Több hírportál arról számolt be, hogy megkezdték a tengervíz szivattyúzását a gázai alagútrendszerbe, hogy kiűzzék onnan a Hamász terroristáit. Így azonban a még fogvatartott túszok élete is veszélybe került.