Sport

Valami nagyon megtört a Fradinál

A Fradi négyből négy meccset veszített el az Európa-liga-csoportkörében, de magasan a Celtic elleni hazai bukó a legfájóbb. Négy pontba szedtük a meccs tanulságait.

 

Stöger túl jó arc, bratyizós

A glasgow-i sima 2-0-ás vereség is kellemetlen volt, mivel nem olyan rég még a Fradi ütötte el a Bl-től a skót zöld-fehéreket. De tudtuk, hogy nehéz a csoport, és úgy sejtettük, a legnagyobb esély a győzelemre a Celtic elleni pesti meccsen lesz. Ehelyett még pontot se szerzett a magyar bajnok.

A védekezés romokban

Kabaréba illő lenne ez a védekezés, de nem tudtunk nevetni rajta. Már a meccs legelején jött egy amatőr eladott labda, amiből vezetést szerzett a Celtic. Eldar Civic passzolt röviden a 3. percben (fáradt nem lehetett). Egy bosnyák válogatott védőről van szó (tehát nincsenek képességbeli problémái). Vagyis maradt a dekoncentráltság, ami viszont arra utal, hogy valami nem stimmel a felkészítéssel.

A jobb oldalon sem Wingo, sem Botka nem volt a fasorban sem, Somaliát pedig rendre megverték, ami magyarázható azzal, hogy nem az a posztja, de felesleges. Somalia gyors, képzett játékos, aki korábban többször is játszott védőt, nemcsak a Fradiban, hanem a Toulouse-ban is. Egyszerűen rajta is az érezhető, hogy nem éles.

Félrement igazolások

A legnagyobb durranásnak számító Stjepan Loncar hatalmas, Kristoffer Zachariassen pedig csak sima melléfogásnak tűnik. A bosnyák már a rotációba is alig fér be, pedig nem arról van szó, hogy nagyon fiatal lenne és ezért idő kell neki. A norvég folyamatosan kezdő, ám az akaraton és a futómennyiségen kívül a világon semmit nem tesz hozzá a játékhoz, és mivel támadó középpályást játszik, így az elmaradó kulcs- vagy gólpasszok, illetve gólok miatt kicsit még kerékkötőnek is tűnik. Jobban nézett ki a Fradi, amikor a klasszikus csatár mögött Tokmac játszott. Zachariassen támadásban semmit se nyújt.

A harmadik játékos, aki miatt kétségeink támadtak, az Samy Mmaee. A marokkói védőnek kiválóak a fizikai paraméterei, de rengeteg hiba van a játékában, és nem is túl gyors. A védekezés részben miatta lett ingatag, mivel minden meccsen van olyan eladott labdája, rossz helyezkedése, lemaradása, ami miatt gólt kap a Fradi.

A középpálya kilyukadt

De nem kizárólag a védők miatt esett darabjaira a védekezés, ne hallgassuk el a középpályásgondokat. Most látszik, hogy Ihor Haratin távozása mekkora törés. Az ukrán látszólag elég színtelen-szagtalan focit játszott, de csak azért hatott így, mert nem hibázott. Alig adott el labdát, miközben jól mozgatta a csapatot, és lépett vissza a védelembe, attól függően, hogy támadott vagy védekezett a csapat.

Vécsei Bálint meg sem közelíti ezt a szintet, a magyar válogatott keretbe most visszakerülő játékos lassú, körülményes, de legalább nem is elég ötletes a futballja. Aïssa Laïdouni van olyan szinten, mint Haratin, csak neki nem a mélyen játszó hatos az igazi posztja, ő annál kreatívabb és fegyelmezetlenebb.

Darabra megvan a Fradi a középpályán, még úgyis, hogy Sigér lesérült, azonban visszaesett a minőség. Például a fent említett Loncar-féle besülés miatt. Muhamed Besic lehet idővel a megoldás, aki magyar szinten klasszis, azonban jelenleg komoly meccshiánya van, ráadásul az El-ben nem is játszhat.

Nincs meg a kémia Stögerrel

Az most már egyre inkább látszik, hogy valami szétcsúszott, és öltözői források szerint ez azért lehet, mert Stöger túl jó arc, bratyizós. Rebrov után egy kicsit kevésbé kemény edzőt akartak hozni, csakhogy ez visszaütött, és láthatóan kezd kicsúszni az osztrák kezeiből az irányítás. A legutóbbi nyilatkozata után pedig nehéz is lesz visszavenni az irányítást:

„Az elvárások érthetően magasak, de el kell fogadni, hogy van némi minőségbeli hiányosság. Ezt sok munkával lehet kompenzálni, de ahhoz idő kell.”

Ez tényszerűen nem igaz, ez a keret még úgy sem gyengébb, hogy Haratin eladása után tényleg lett a helyén egy „lyuk”. Ennyire bő kerete még Rebrovnak sem volt, csak éppen jobban össze kellene rakni a csapatot.

Ebben van nagyon lemaradva Stöger.