Sport

Sokba kerül az országnak Orbán és Mészáros szotyizgatása: 10 év alatt 70 milliárd forintot „tereltek” a felcsúti „futballba”

Nagyon jó hírek érkeztek a felcsúti székhelyű Puskás Akadémia FC háza tájáról. Egyrészt Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó kedvenc csapata megérkezett Dél-Spanyolországba, ahol egy edzőtábor keretében felkészül a tavaszi szezonra. A focicsapat honlapjára pedig fel is raktak egy kis videót „Belaktuk” Marbellát címmel. 

 

Drága szotyit köpködnek

Arról nincs hír, hogy az átmeneti időre szintén Marbellába költöző, zseniális üzleti vénával rendelkező Tiborcz-házaspár (az Orbán-famíliában mindenki zseniális üzleti vénával rendelkezik 11 éve) megtekinti-e valamelyik edzést. A videóból azonban úgy tűnik, hogy kényelmes, nívós szállodában pihenhetnek a focisták.

A másik jó hírt pedig a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány dokumentumai között találtuk meg: a 2021/2022-es szezonra is befut egymilliárd forint közpénz Felcsútra TAO-támogatás (társaságiadó-kedvezmény) formájában. A Magyar Labdarúgó Szövetség ugyanis elbírálta és jóváhagyta a csapat két sportfejlesztési programját: személyi jellegű ráfordításokra és tárgyi eszközök beszerzésére 627 millió forint támogatást használhatnak fel, míg ingatlanos fejlesztésekre 443 millió forint fordítható.

A dokumentumot áttekintve elég nagy a bérfeszültség a felcsúti alapítványnál. A sofőr és a szakács havi bruttó bérére 350 ezer forint támogatást költhetnek, egy újságíró bruttó 300 ezret kap, a pályakarbantartó bruttó 250 ezret, míg a takarítók bérét havi bruttó 210 ezer forint támogatásból oldhatják meg.

A TAO-pénzekből pedig többek között vesznek:

·        fülkés trakort 17,4 millió forintért

·        lézeres fájdalomkezelőt 13,6 millió forintért

·        fotófelszerelést 7,3 millió forintért

·        fűnyírót 19,6 millió forintért

·        kompakt seprőgépet 35,3 millió forintért

Már olyan régiek a műfüves pályák Felcsúton, hogy négy már el is használódott, ezért 327 millió forintból négy újat csinálnak. Valamint 92,7 millió forintból befejezik a sportkomplexum területén az ifjúsági szálláshely építését. Erről mi is írtunk korábban: a készülő új felcsúti büszkeség összköltsége eredetileg 2,1 milliárd forint lett volna, ebből 1,5 milliárdot tao-pénzekből szippantottak volna be. A 2,1 milliárdot azonban nem is sikerült tartani: végül tisztán közpénzből épül az 5,65 milliárdos „Sport és Ifjúsági szálláshely”. Azt lehet tudni, hogy lesz benne úszómedence, pezsgőmedence, kétféle szauna és gőzkabin.

A TAO-rendszer elindulása, 2011 óta Felcsútra összesen 37 milliárd forint áramlott, amihez ha hozzávesszük az alapítványhoz különböző cégektől érkező támogatásokat, több mint 70 milliárd forint érkezett Felcsútra

És ebből a tengernyi pénzből milyen eredményeket tudnak felmutatni Mészárosék?

[email protected] sem. Orbán Viktor és hű vagyonkezelője, Mészáros Lőrinc jókat szotyizgatnak hétvégente.