Sport

Felmentették Péni Istvánt a doppingvád alól

Felmentette a doppingvád alól Péni István Európa-bajnok sportlövőt a nemzetközi szövetség illetékes bizottsága. Péni mintájában a márciusi indiai világkupa-viadalon találtak tiltott szert, ám a nemzetközi szövetség illetékesei szerint vizsgálataik során bebizonyosodott, hogy Péni szabotázs áldozata lett.

 

Szabotázs áldozata lett

Az indiai sportlövő világkupa elég botrányosra sikerült a magyar csapatnak, amely a döntőben ki sem állt, mert Péni és Pekler Zalán nem voltak hajlandók Sidi társaságában versenyezni. Szerintük ugyanis Sidi csal, mert puskáján nehezékként használ egy támasztékot.

A botrány ezután még fokozódni tudott, mert miután Péni doppingmintája pozitív lett, a sportoló egyből szabotázst emlegetett, majd később bemutatták a szállásukon készült biztonsági kamerás felvételeket, amelyeken az látszott, hogy valaki beoson Péni szobájába, és 45 percen át ott tartózkodik. Ezután a szövetség felfüggesztette Sidit, aki ellen Péniék feljelentést is tettek.

Sidi csütörtökön közleményben utasította vissza a vádakat, bár azt megerősítette, hogy a szövetség elnöksége a felvételek alapján fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. Ugyanakkor azt is állította, hogy őt a szövetség vezetése nem kereste az ügyben. Mint írta, „a sajtóban megjelent közlemények alapján olyan hírek terjengenek, hogy engem gyanúsítanak Péni István doppingolása közreműködőjének, melyet visszautasítok. Mai napig a szövetség vezetése ezen körülményekkel kapcsolatosan nem keresett, viszont a Péni István által megküldött szállodai felvétel alapján az elnökség fegyelmi eljárást kezdeményezett ellenem, és felfüggesztették a versenyzési jogomat.”

A Nemzetközi Sportlövőszövetség illetékes orvosi és antidopping-bizottsága most közleményében azt írja, hogy „a laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen kimutatták az oda egyáltalán nem illő furoszemid jelenlétét a bevizsgált, Péni István által használt D-vitamin-kapszulákban. A bontatlan dobozokkal végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy az említett D-vitamin normális esetben furoszemidet nem tartalmaz”. Megállapították azt is, hogy Sidi Péter „egyértelműen, láthatóan szabálytalanul lépett be és illegálisan tartózkodott 45 percig Péni István szállodai szobájában". Azt is írták, hogy Sidi nem adott magyarázatot arra, hogy kinek a megbízásából lépett be Péni szobájába, kitől kapott kulcsot, és mit csinált ott.

A Furoszemid, amit Péni doppingmintájában találtak, amúgy a sportlövészetben teljesen alkalmatlan doppingolásra, mert nemhogy javítaná, de rontja a sportoló teljesítményét, csökkenti a koncentrációt. A szert valójában súlycsoporthoz kötött sportágakban szokták használni vízhajtó hatása miatt, a versenysúly elérése érdekében.