Sport

Döbbenetes videó: 330-nál ájult el az F1-es pilóta

Elképesztő videó került elő Lance Strollról, a felvételen ugyanis látszik, hogy a kanadai pilóta valóban elvesztette az eszméletét a Katari Nagydíjon. A pilóták borzasztó állapotát látva az FIA igyekszik mindent megtenni a hasonló helyzetek elkerüléséért.

 

Túlzás nélkül állítható, hogy az idei Katari Nagydíj minden idők legkeményebb Forma-1-es futamai között van. A magas hőmérsékletnek és a páratartalomnak köszönhetően ugyanis a versenyzők szélsőséges körülmények között találták magukat, és a pilótafülkében több mint 60 fok volt. A helyzetet súlyosbította, hogy az FIA óvintézkedése miatt legfeljebb 18 kört teljesíthettek egy gumiszettel, aminek következtében sokkal kevésbé kellett odafigyelniük a gumikezelésre, vagyis szinte végig a maximumon autóztak.

Ennek meg is lett az eredménye, és ezt már a dobogósoknál is láthattuk, de más versenyzők ennél is rosszabbul jártak. Logan Sargeant be sem tudta fejezni a versenyt, miután a kiszáradás jeleit mutatta, és ez utóbbi másoknál is jelentkezett. Alexander Albon alig tudott kiszállni az autójából, Esteban Ocon a sisakjába hányt, míg George Russell elárulta, hogy ájulásközeli állapotban volt. Lance Stroll-lal pedig konkrétan előfordult, hogy néhány pillanatra elvesztette az eszméletét.

A kanadai pilótáról ráadásul az F1TV-n látható fedélzeti kamerás felvétel is bizonyítja, hogy igazat mondott. A videón jól látszik, hogy Stroll feje jobbra-balra mozog a célegyenesben, ahol egyébként ő maga 335 km/h-s sebességet is produkált a mérési ponton. A szemfülesek pedig azt is kiszúratják, hogy a jobb keze lecsúszott a kormányról, ami ennél a tempónál kifejezetten ijesztő látvány.

A felvétel itt tekinthető meg:

https://twitter.com/AMF1News/status/1711140117295812626?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1711140117295812626%7Ctwgr%5E54d420a7fbf9e0568ee55a52b2638381d036016a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Frallycafe.hu%2Ff1%2F2023%2F10%2F10%2Fdobbenetes-videon-ahogyan-300-as-temponal-ajult-el-lance-stroll%2F

A pilóták számára jó hír, hogy ezt a helyzetet a fent említett két körülmény együttesen idézte elő, és mindkettő ellen lehet(ne) tenni. Ami a magas hőmérsékletet illeti, ez volt a nyárhoz legközelebbi futam a Közel-Keleten, jövőre viszont december 1-én rendezik meg a Katari Nagydíjat. Ebben az időszakban Abu-Dzabiban rendszeresen versenyeznek, de 2020-ban a két bahreini futamot is ekkor tartották, és a pilóták nem panaszkodtak a körülményekre. A gumikérdést szintén meg lehet oldani, de az FIA más módon is igyekszik segíteni a pilótákon.

Az FIA aggodalommal veszi tudomásul, hogy a 2023-as Forma-1-es Katari Nagydíj során tapasztalt szélsőséges hőmérséklet és páratartalom hatással volt a versenyzők közérzetére” - olvasható a szövetség közleményében. „Bár profi élsportolókról van szó, nem várható el tőlük, hogy olyan körülmények között versenyezzenek, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket vagy a biztonságukat. Az autók biztonságos üzemeltetése mindig is a pilóták felelőssége, azonban a biztonsággal kapcsolatos egyéb kérdésekhez hasonlóan, mint például a pálya infrastruktúrája és az autók biztonsági követelményei, az FIA minden észszerű intézkedést megtesz annak érdekében, hogy elfogadható paramétereket hozzon létre, amelyekkel a futamokat megrendezik. Ennek megfelelően az FIA megkezdte a katari helyzet elemzését, hogy ajánlásokat fogalmazzon meg a jövőbeli szélsőséges időjárási helyzetekre.”

A lehetséges intézkedések közül jó néhányat meg fognak vitatni az orvosi bizottság közelgő, párizsi ülésén. Ezek között szerepel a versenyzőknek szóló tanácsadás, a pilótafülkében lévő hatékonyabb légáramlással kapcsolatos kutatás, valamint a naptár módosítására vonatkozó ajánlások, bár ez utóbbira talán nem lesz szükség. A szervezet emellett más sorozatokat - például a szintén szélsőséges körülmények között megrendezett terepversenyeket - is megvizsgál, hogy kiderítse, lehet-e alkalmazni egyes előírásokat a pályaversenyekre.