Sport

Az MLSZ elnöke cáfol: nem a befolyásos szülők döntenek az utánpótlás-válogatottakról, nem igaz, amit Fehér Csaba állított

Fehér Csaba viharos körülmények között távozott az MLSZ utánpótlás-válogatottak szakmai vezetői posztjáról másfél év után, a szövetség elnöke most elmondta, mit gondol a szakember nyilatkozatairól. 

Csányi szerint minden a legnagyobb rendben...

Fehér Csaba számára véget ért a kaland az MLSZ-nél, ahonnan, állítása szerint úgy jött el, hogy tiszta vizet öntene a pohárba, nem fogadott el végkielégítést, hogy elmondhassa, miért is állították fel. Több nagy port kavart kijelentése is volt, többek között az, hogy hibázott, amikor engedte, hogy „a sportigazgató beleszólhasson az U21-es válogatottnál Gera Zoltán szakmai stábjának összetételébe”, de még ennél is volt tovább. 

„Sportigazgató elvárta tőlem, hogy az általa befolyásosnak gondolt szülőkkel egyeztessek a válogatási elveinkkel kapcsolatban. Az én felfogásom szerint egy átlagos utánpótlásedzőnek sem szabad szakmai kérdéseket szülőkkel megvitatnia, egy MLSZ-alkalmazottat pedig kimondottan hiteltelenné tesz, ha egyik nap a klubok iránti elvárásairól tart előadást, másnap pedig apukáknak magyarázkodik” - idézi a Nemzeti Sport.

Csányi Sándor a tavaszi idény rajtja előtt interjút adott az M4 Sportnak, amelyben határozottan megcáfolta a 40-szeres válogatott egykori labdarúgó kijelentéseit, aki korábban a Pécs, az Újpest, a NAC Breda és a PSV játékos is volt. Az elnök kifejtette, hogy bár Fehér Csaba kapott szeptemberben egy másfél oldalas értékelést a munkájáról és arról, hogy min kell változtatni, de ez nem történt meg, ezért elváltak az útjaik. 

„Ilyenről nincs szó. Egyetlen esetben történt, hogy egy, egyébként a magyar labdarúgásban évtizedek óta vezetőként dolgozó szülő egy adott korosztályba nem engedte el a gyerekét a válogatottba, mert úgy ítélte meg, hogy a gyerek már előbbre tart és eggyel fentebbi korosztályban kellene játszania. Sajnos ez a szülő nem ápolt túl barátságos viszonyt Fehér Csabával, az MLSZ vezetése pedig a konfliktus után fél évvel szerzett erről tudomást. Egy nagyon tehetséges gyerekről van szó, akivel kapcsolatban remélhetőleg néhány napon belül bejelentik, hogy egy nagy európai klub leigazolja. Barczi Róbert leült a szülővel és tisztázták a félreértést, azt gondolom, hogy ez volt a helyes út, nem pedig üzengetni egymásnak fél éven keresztül, hiszen egy tehetséges gyerekről van szó. Az MLSZ kollégái, az utánpótlás-válogatottat összeállító edzők teljesen függetlenek, semmi ilyen jellegű állítás nem igaz, amit Csaba mond, ez az egy eset kivétel volt, de itt is egy szakember szülővel ültünk le” - mondta Csányi Sándor.

Az is kiderült, hogy az említett játékos Vancsa Zalán, az MTK 17 éves támadója, aki előrehaladott tárgyalásokat folytat a City Football Gruoppal, pénteken orvosi vizsgálatra jelentkezhet a Manchester City-hez, akik le is igazolhatják, abban az esetben, ha mindenben meg tudnak egyezni. Azonban még nem lépne pályára az angol csapatban, hanem Belgiumban szerepelne kölcsönben.