Politika

Továbbra sem jön EU-s pénz Magyarországra

Az Európai Bizottság úgy véli, ha az unió aggályainak eloszlatására bevezetni tervezett intézkedéseket helyesen, maradéktalanul és hatékonyan hajtja végre Magyarország, akkor azok képesek a szóban forgó problémák megoldására - jelentette ki az Európai Bizottság igazságügyi biztosa Strasbourgban, hétfőn.

Nem hisznek már a korrupt, hazug Orbán-kormánynak

Didier Reynders, az Európai Parlament plenáris ülésének a feltételességi rendelet és a helyreállítási alap forrásainak lehívását lehetővé tévő magyar terv értékeléséről folytatott vitáján hangsúlyozta, az Európai Bizottság célja, hogy az unió költségvetése többé ne kerüljön veszélybe Magyarországon.

„Reméljük, hogy ezt a megfelelő magyarországi reformokkal mihamarabb elérjük”- fogalmazott a biztos. Kijelentette, a feltételességi rendelet alkalmazásával az Európai Bizottság célja a jogállamság helyzetének javítása és a megerősítése Magyarországon. Szavai szerint a bizottság jóhiszeműen, de határozottan alkalmazza a rendelkezésére álló eszközöket a jogállamiság magyarországi színvonalának emelésére és helyzetének javítására. A brüsszeli testület továbbra is figyelemmel kíséri magyar kötelezettségvállalások jogi és gyakorlati végrehajtását. „Addig nem engedünk, amíg meg nem győződünk arról, hogy az EU költségvetésének védelme biztosított”.

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar tervvel kapcsolatban az uniós biztos azt mondta: a brüsszeli testület számos előremutató megbeszélést folytatott Magyarországgal. Az elmúlt hónapokban a legtöbb kérdésben előrehaladást sikerült elérni. „Most arra törekszünk, hogy a lehető leghamarabb befejezzük a magyar terv értékelését” - tette hozzá az uniós biztos.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő beszédében azt mondta: tény, hogy az uniós támogatások járnak Magyarországnak, ahogy és tény azt is, hogy a forrásokat az Orbán-rendszer „korrupt, útonálló, zsaroló, agresszív politikája” miatt nem kapja meg Magyarország. Szavai szerint az uniós támogatás akkor fog megérkezni a magyar családokhoz és a magyar gazdasághoz, ha az Orbán-kormány hajlandó a jelentős változtatásra.