Politika

Márki-Zay: Orbán nem hajlandó kiállni egy vitára sem, kiderülne, hogy hazudik

„Orbán Viktor nem először megy szembe a világgal” - mondta Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, aki hosszabb interjút adott a Népszavának, amely arra kereste a választ, hogy a magyar kormányfő világában nem létezik energiatakarékosság. A hódmezővásárhelyi polgármester cáfolta, hogy olyat mondott volna, hogy kevesebb mosdásra, fűtésre, világításra van szükség. Szerinte a fideszes média hazugságai ezek, mint a migránsbetelepítés is.

Az EU-s támogatásokat Orbán és barátai ellopják

„A miniszterelnök nem hajlandó kiállni egy nyílt vitára sem, ahol kiderülne, hogy hazudik” - közölte Márki-Zay.

„Hogy helyre tegyem a dolgot: a rezsicsökkentés marad” - jelentette ki, ugyanakkor szerinte az a módja, ahogy a Orbán csinálja, az néphülyítés szerinte, mert most az 500 négyzetméteres villa vagy egy úszómedence fűtéséért is csökkentett rezsit kell fizetni közpénzen. „Egy százalék jól, 99 meg rosszul jár”.

„A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is. Az Európai Unió több százmilliárdot adna rá, ha nem azt látná, hogy Orbán és barátai az egészet ellopják" - jegyezte meg. „Mi azt vállaljuk, hogy ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat.”

A DK és az MSZP legszegényebbekre szabott, ingyenes közműjavaslatáról azt mondta, „miközben a szociális rezsi mellett teljes mellszélességgel kiállok, az ingyenenergia-ötletet nem pártolom, mert szerintem pazarlásra ösztönöz és a környezet elleni bűncselekmény.”