Politika

Orbán-évértékelő: nem baj, hogy Pintér nem ért az oktatáshoz, nem is kell értenie

Az az alkotmányos szokás, hogy év elején, vagy év végén nemzetközi sajtótájékoztatót tartunk - kezdte a szerdai kormányinfót Orbán Viktor miniszterelnök.

Nagyon nem akar eurót

A vezetőnek a vezetéshez kell értenie Az oktatáshoz nem ért, de a vezetéshez igen - mondta Pintér Sándor az oktatási konzultáción.

Orbán Viktor az erre vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, hogy a vezetőnek a vezetéshez kell értenie, a tudást, ami megvan a magyar társadalomban, azt kell megfelelő szervezeti formákon keresztül integrálnia.

Volt olyan terve is 2010-ben, de Navracsics Tiborral nem tudták megvalósítani, hogy 2-3 évente a minisztereket mozgassák a minisztériumok között. Alapvetően vezetői szempontból értékelik, hogy egy terület hova tartozzon.

Csapolná a korrupt mocsarat - de csak azt, amelyikben nem az övéi dagonyáznak

Újságírói kérdésre az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós üggyel kapcsolatban elmondta: nem szabad kívülállónak tekinteni az ügyre, mivel Magyarország is az EU tagja, a korrupciós ügy „rossz hír minden tagállam számára”, ugyanis az EP elveszíti a szavahihetőségét, ez az ügy rombolja annak a közösségnek az erejét, amihez Magyarország tartozik.

Ugyanakkor nem volt megalapozatlan a magyar parlament álláspontja, az, hogy fel kellene számolni az EP-t ebben a formájában, a nemzeti parlamentekből delegáltakból kellene állnia közvetlen választás helyett. Volt már ilyen ez EU történetében, „nem ördögtől való”, a mocsarasodás ellen pedig egyetlen orvosság van a kormányfő szerint, „le kell csapolni”.

Egy másik kérdésre kifejtette: jó lenne azt mondani, hogy a korrupció csak a baloldali pártokra igaz, de ez nem így van. Nem lenne méltányos azt mondani, hogy a törvénytelenül elfogadott pénzek elfogadása csak a baloldalon van, mindenhol fenyegeti a demokratikus politikát. „Miért nem működtek a védelmi mechanizmusok, hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben?” - tette fel a kérdést, majd megismételte: „a legfontosabb, hogy a mocsarat csapoljuk le”.

Orbán Viktor szerint az elmúlt években az EP-ben tények nélkül, hungarofób ösztönöktől vezérelve támadták, nem adták meg a tiszteletet a magyaroknak, csak mert Magyarország a saját útját akarja járni.

Orbán szerint jobb, ha nem vezetjük be az eurót

A forint árfolyamának hektikus változásáról kifejtette: a gazdasági teljesítmény nem tud úgy változni, ahogy ugrál a forint, és arról beszélt, hogy az elválik a gazdaságtól, a valutaövezethez való csatlakozás stabilitást jelenthet, tehát van érv az euró mellett, de a miniszterelnök szerint lassítaná a valutaövezethez való csatlakozás a gazdasági növekedést. Orbán Viktor azt mondta: ha a magyar gazdaság növekedni és felzárkózni akar, akkor jobb, ha kimarad a valutaövezetből.