Politika

Orbán üzenete 14 év hatalom után: szavazz rám, vagy meghalsz Ukrajnáért

Ritkán látni olyan meghatottnak Orbán Viktort, mint a Margit-szigeten, a Békemenet színpadára lépve egy BÉKE, illetve NO WAR felirat előtt, ahol többször a szemét törölgette a „Viktor, Viktor” skandálás közepette.

A megfáradt utcai harcos

Hogy ez mennyire volt őszinte, azt nem tudjuk megítélni, de az biztos, hogy látványos volt a különbség például az idei évértékelő beszédhez képest, amikor a kegyelmi ügy sokkjából még éppen csak felocsúdva rémálomszerű helyzetről beszélt. Vagy akár március 15-höz képest, amikor a Fidesz váratlanul azzal szembesült, hogy a rendszerükből éppen csak kiugró Magyar Péter nagyobb tömeget tud összehozni, mint ők.

Orbánnak ismeretlen vizeken kellett eveznie ezekben a hónapokban: az elmúlt 14 évben egyszer sem fordult még elő, hogy ilyen hosszú ideig nem ők határozzák meg a közéleti napirendet, nem ők döntik el, miről beszélnek, mire gondoljanak az emberek. Ebből nagyjából mostanra sikerült visszajönni, ehhez pedig arra volt szükség, hogy minden mást félresöpörtek, és a tétet a lehető legmagasabbra lőtték be, ami emberileg lehetséges: élet vagy halál.

A Fidesz elnöke nem tud már azzal érveli, hogy milyen életet biztosít az állampolgároknak az ő rendszere, ellenfeleit meggyőzés helyett pedig már csak legyőzni akarja.

Megfáradt, kiégett politikus benyomását kelti.