Politika

Omladozik Orbán rendszere: fideszes portál támadta be Navracsics Tibor minisztert - Lázár Jánost sejtik a háttérben

Komoly zavart okozott a Fideszben az a cikksorozat, amit február második felében hozott le a hódmezővásárhelyi fideszesek portálja, a Promenad24. Február 17-én „A buzizó polgármester és az európai fideszes meleg kézfogásai” címmel háborogtak azon, hogy Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter többször kezet rázott Márki-Zay Péterrel, ráadásul még rezsitámogatást és egyéb fejlesztési forrásokat is ígért neki.

Egymást kezdték el marni a fideszes nagyágyúk

Néhány nappal később a fideszes lap már azzal vádolta Navracsicsot, hogy „tudatos építkezésbe kezdett, olyan, »európai fideszesnek« akar látszani, aki a kormánypárti és ellenzéki politikusokat szigorúan azonos mércével méri, aki a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét is kész támogatásokkal, fejlesztési forrásokkal kitömni, annak ellenére, hogy Márki-Zay másik zsebét már földig húzzák a hazaáruló Soros-dollárok”. Majd kemény kérdéseket szegeztek a miniszternek:

·        „Mire föl a széles mosollyal kísért meleg kézfogások, hol a határa a politikában a korrektségnek?”

·        „Vajon kinek akar tetszeni Navracsics Tibor, amikor az ellenzék legszélsőségesebb, leggátlástalanabb, legerőszakosabb figurájával bratyizik? Ha azt hiszi, hogy a kormánypárti szavazók szimpátiáját elnyerheti az által, hogy a nyitottság, a kompromisszumok embereként simogatja a balliberális városvezetőt, s kész vele együttműködni, nagyon téved.”

A Navracsicsot ekéző cikket Bayer Zsolt „A miheztartás végett” címmel osztotta meg a blogján. Ugyanakkor a Navracsicsba beleszálló lap többségi tulajdonosa, Rákay Philip már nem volt ennyire merész: szerdán a 24.hu-nak azt írta, hogy a cikkek miatt elnézést kér Navracsics Tibortól, eladja a portált, és a Lázár János-féle ménesbirtokból is kiszáll.

Szerinte a Promenád24 súlyosan félreértelmezte a szerepét. „Évtizedek óta nem titok, hogy közéleti szereplőként nyíltan kiállok Orbán Viktor politikája és kormánya mellett, ebbe az őszinte szerepvállalásba egyáltalán nem fér bele, hogy egy, hozzám tulajdonosként köthető vállalkozás bármilyen formában is - ráadásul ilyen alpári eszközökkel - támadja a magyar kormány bármely tagját” - közölte Rákay Philip.

A hódmezővásárhelyi portált erősen kötődik Lázár Jánoshoz. A kiadó másik tulajdonosa és ügyvezetője az a Bada János, aki gimnáziumi évfolyamtársa volt Lázárnak. Lázár polgármestersége idején az önkormányzattal közösen volt tulajdonosa a Zafír Média Kft.-nek., valamint benne volt a Lázárhoz köthető batidai vadászkastélyt működtető cégben is.

Navracsics szerint Lázár íratta a névtelen cikkeket

A balhéról Navracsics Tibor azt mondta, hogy miután a portál „Lázár Jánoshoz köthető három cikket” is lehozott róla, odament a közlekedési miniszterhez, hogy megkérdezze, mi a problémája vele.

Ekkor lezajlott egy beszélgetés, aminek a tartalma nagyjából megfelelt a Promenádon megjelent névtelen szerkesztőségi cikk tartalmának. Tehát János vagy nagyon pontosan megtanulta, hogy mit írt a tőle független újságíró, vagy esetleg a névtelen szerkesztőségi cikk tartalmára némi hatással bírt.

A beszélgetésnek úgy lett vége, hogy Lázár hátat fordított neki, és köszönés nélkül elment.