Politika

Az EU a jövőben nem fog asszisztálni ahhoz, hogy az uniós pénzekből továbbra is Orbán rokonai, oligarchái gazdagodjanak a magyarok kárára

„Győzelem a magyaroknak!” - ezzel a felkiáltással számolt be Dobrev Klára a közösségi oldalon arról, hogy csütörtökön az Európai Parlamentben nagy többséggel elfogadtak egy határozatot, „amely megakadályozza az orbáni korrupciót”, és amellyel „sikerült megvédeni a magyaroknak járó uniós forrásokat”. Azt írta: nem fognak asszisztálni ahhoz, hogy az uniós pénzekből továbbra is Orbán rokonai, oligarchái gazdagodjanak a magyarok kárára.

Jövő év áprilisa előtt biztosan nem fog érkezni pénz az EU-tól

A DK szerint kizárólag az Európai Ügyészséghez való csatlakozás jelent biztos garanciát arra, hogy a pénzek a megfelelő helyekre kerülnek.

Dobrev Klára a bejegyzésben nem fejtette ki, hogy pontosan mi áll a határozatban, megtette ezt viszont helyette Molnár Csaba, a DK árnyék-kancelláriaminisztere és ügyvezető alelnöke egy online sajtótájékoztatón. A politikus azt mondta, hogy a határozatában azt nyilvánította ki az Európai Parlament, hogy Orbán rendszere nem jogállam, a rendszer lényege a korrupció.

Molnár Csaba látszatintézkedéseknek, „üres szemfényvesztésnek” nevezte az Orbán-kormány utóbbi hónapokban, az uniós támogatásokhoz való hozzájutásért tett lépéseit, és szintén azt mondta, hogy az EP határozata „megakadályozza” a „rendszerszintű korrupciót”. 

Korábban beszámoltunk arról, hogy az Európai Parlament sok képviselője elégtelennek értékeli a magyar kormány korrupcióellenes lépéseit. Emiatta határozatbanaz Európai Parlament azt a kérést fogalmazta meg az uniós döntéshozókkal szemben: mindaddig ne hagyják jóvá Magyarország uniós pénzügyi támogatását, amíg egyértelművé nem válik, hogy a korrupcióellenes intézkedések megfelelőek. 

Jelen állás szerint 2023 áprilisa előtt biztosan nem érkezik EU-s pénz Magyarországra.