Politika

Márki-Zay: „mi nem egy másik tolvajt akarunk, hanem meg akarjuk szüntetni a lopást”

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a Blikknek adott hosszú interjúban elmondta, a mostani rendszerben is sok a jó szakember, és az csak rosszindulatú feltételezés, hogy ők mindannyian a Fideszhez lojálisak lennének. 

„Egyáltalán nem biztos, hogy Mészáros Lőrinc lesz a leggazdagabb ember"

„Tudjuk azt is, valójában még a Polt Péter vezette ügyészségen dolgozó ügyészek is alig várják, hogy elszámoltathassák végre a bűnözőket" - tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy ellenzéki miniszterelnök-jelöltként nem változott nagyot az élete, testőre sincs, pedig nagyon erőltetnék egyesek. Az biztos, hogy több barátja lett, keresték vállalkozók, de nem kértek tőle semmit - még Bige László sem. „A gazdasági elit ki van éhezve arra, hogy tisztességes, nem korrupt vezetése legyen az országnak. Semmi egyebet nem akarnak, csak azt, hogy hagyják őket békén. Szerintem Bige Lászlót is azért éri zaklatás, mert egy Fidesz-közeli oligarcha kinézte magának az üzletét. Neki szerintem minden pénzt megér, hogy bukjon meg ez a korrupt rendszer, hisz' addig fogják kínozni, amíg el nem adja potom pénzért a cégét."

Úgy látja, csak Orbán Viktornál működik a hűbéri rendszer, nála nem — Hódmezővásárhelyen sem. A legtöbb megbízást helyben most is fideszesek nyerik, csak a szabad verseny miatt, lényegesen olcsóbban teszik ezt meg. Szerinte 12 év alatt olyan előnyre tettek szert, hogy ők tudják a legjobb ajánlatot adni, és szerinte egyetlen ellenzékinek sem éri meg reménykedni abban, hogy majd a támogatásért cserébe, zsíros megbízást kap.

„Mi nem egyik tolvaj helyére másik tolvajt akarunk ültetni, hanem meg akarjuk szüntetni a lopást, helyre akarjuk állítani a demokráciát, a jogállamot. Nyilván azok lesznek jobb helyzetben, akiknek eszközeik vannak, lehet, hogy az ország legnagyobb vállalkozóit továbbra is Csányinak és Mészárosnak fogják hívni. Bár ezzel együtt, azt is kell látni, az elszámoltatás után már egyáltalán nem biztos, hogy Mészáros Lőrinc lesz a leggazdagabb ember az országban…" Ő azon csodálkozna a legjobban - tette hozzá -, ha a fideszes oligarchák a teljes vagyonukkal el tudnának számolni”

Márki-Zay Péter megjegyezte: a kislányát a minap zaklatták az interneten őmiatta. „Éppen a napokban előfordult, hogy valami ordenáré gusztustalanságot írtak a kislányomnak a Messengeren..." A református lelkész pedig korábban, egy reggeli áhítaton, a gimnazista gyermeke előtt szidta őt.