Politika

A „harcos” ellenzéki képviselők sorozatosan a mentelmi joguk mögé bújnak rágalmazási és becsületsértési ügyekben - így néz ki Magyarországon a törvény előtti „egyenlőség”

A Büntető Törvénykönyv módosítására készül az Országgyűlés kormánypárti többsége. A Fidesz-KDNP-sek a sajtó által elkövetett rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi következményeinek enyhítését tartják indokoltnak, mert úgy vélik, hogy a jelenlegi gyakorlat korlátozza a szólásszabadságot. Az ellenzék szerint viszont a fideszes sajtó hazudozását akarják könnyebbé tenni.

„Az esetleges túlkapások kezelésére szükségtelen a büntetőjogi út, mert könnyen kiváltható egy hatékonyan működő sajtóperes, illetve polgári peres gyakorlattal” - mondta előterjesztői expozéjában a fideszes Halász János, aki szerint ez a módosítás a szólásszabadság és a sajtószabadság védelméről szól.

„Magyarországon először az 1848-49-es forradalom idején követeltek szabad sajtót a márciusi ifjak. Ma, 175 évvel később szerencsére mindannyiunk számára természetes a polgári sajtószabadság. A magyar médiapiac sokszínű és plurális. Összehasonlítva hazánkat az Európai Unió többi tagállamával, nincs miért szégyenkeznünk. Van azonban egy olyan területe az újságírói munkára vonatkozó jogi szabályozásnak, ahol van lehetőség a további előrelépésre. A rágalmazás és becsületsértés büntetőjogi tényállásáról van szó, mely, ahogy jelezték nekünk, jelen formájában furkósbotként használható. Az újságírók emiatt sokszor kénytelenek vagy öncenzúrát gyakorolni, vagy vállalni a sokszor évekig tartó, megterhelő büntetőeljárást.”

„A kormány támogatja a sajtó által elkövetett rágalmazás és becsületsértés dekriminalizációját” - közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Répássy Róbert.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc felidézte, hogy 2013-ban a kormánypártisággal nem vádolható Átlátszó munkatársai kérték a dekriminalizációt, amit az Európa Tanács korábbi főtitkára is támogatott, összhangban az Emberi Jogok Európai Bírósága, illetve az Alkotmánybíróság gyakorlatával.

Az ellenzéki pártok, különösen a Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea álláspontja teljesen eltér a kormánypártokétól.

„Tudjuk, hogy most jön az önkormányzati választás, az Európai Parlamenti választás. A Fidesz ezzel a törvénymódosítással megüzente, hogy minden idők legaljasabb, legmocskosabb, leghazugabb kampánya következik, és igen, innentől kezdve a HírTV, az Origo, a PestiSrácok gyakorlatilag semmiért nem lesz büntethető, semmilyen hazugságért, amit politikusokról terjesztettek.”

Szabó bejelentette: a javaslat elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul.

Úgy tűnik, a harcos ellenzéki politikusok rettentően kemények, ha másról van szó, önmagukkal szemben viszont kifejezetten megengedőek.

Az Országgyűlésben évtizedek óta működik az a - jogi felhatalmazás nélküli - gyakorlat, hogy képviselő mentelmi jogát nem függesztik fel rágalmazási és becsületsértési ügyekben, így ellenük a büntetőeljárás nem folytatható le.

„A Mentelmi bizottság az ügy érdemében úgy döntött, hogy követi a magánvádas bűncselekmények esetén fennálló, a mentelmi jogot fenntartó gyakorlatát, amely a mentelmi jog célját, továbbá az Országgyűlés és a képviselők zavartalan munkavégzését biztosítja, erre tekintettel a szavazás során nem kapott többséget a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó indítvány” - ezzel a sorozatban gyártott hivatkozással tagadták meg eddig - az összes esetben - a rágalmazásért és becsületsértésért feljelentett országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését és kiadását a büntetőeljárást lefolytató hatóságoknak.

Most akkor hogy is van ez, tisztelt honanyák és honatyák? Egyrészt élvezik a mesterséges, a büntetőjogban nem rögzített, azaz íratlan, önmaguk által kialakított védettségük előnyét, másrészt követelik az újságírókkal szembeni legszigorúbb eljárást, amennyiben munkájuk során netán hibát vétenek.

Apropó zavartalan munkavégzés…

A fideszes Halász János előterjesztői indoklásában kijelentette, hogy a módosítás az újságírói munka zavartalanságát biztosítja.

Tisztelt úgynevezett ellenzéki képviselők! Amennyiben nincs jobb ötletük az ország sorsának jobbra fordítására, kezdjenek aláírásgyűjtésbe a parlamentben annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön az a - semmilyen törvénnyel összhangban nem álló, íratlan - gyakorlat, hogy a képviselők a mentelmi joguk mögé bújva, büntetőjogi következmények nélkül rágalmazhatnak. Legyen a törvény előtt végre mindenki egyenlő. Ténylegesen. Ne csak szavakban.

Így lenne tisztességes, korrekt.