Politika

Maffiamódszerek, fenyegetés, megfigyelés: három napig vizsgálódott Budapesten az EP Költségvetési Ellenőrző Bizottsága

Tavaly szeptemberben a kormány megállapodott az Európai Bizottsággal, többek közt 17 jogállamisági követelmény teljesítéséről, hogy ne veszítse el a helyreállítási alapban befagyasztott források jelentős részét. Múlt héten Budapestre látogatott az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának küldöttsége, és feltérképezték, hol tart a kormány a feltételek teljesítésében. Azt találták, hogy miközben a feltételek nem nagyon teljesülnek, a kormány bűnszervezet módjára ural le komplett szektorokat.

 

Mindent lenyúlnak, mindent elrabolnak

„A reformjavaslatok 9 hónapja az asztalon vannak, és azóta érdemi előrelépést nem tapasztaltunk. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a pénzeket továbbra is vissza kell tartani, de a Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra volna szükség, hogy érdemi változást lehessen kikényszeríteni a magyar kormány részéről. Hatékonynak az eddigi nyomásgyakorlást biztosan nem lehet nevezni. Amit a magyarországi cégektől, újságíróktól, civil szervezetektől hallunk, az arra utal, hogy számos területen a helyzet nem hogy nem javul, de folyamatosan romlik. Titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, direkt és indirekt módon megfélemlítve azok tulajdonosait, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat. A magyar kormány - egy uniós ország kormánya - maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat. A Bizottságnak véleményem szerint meg kell fontolnia, hogy további korlátozásoknak és szankcióknak vesse alá a kormányt” - nyilatkozta a 444.hu-nak Daniel Freund EP-képviselő, a Magyarországon járt küldöttség tagja.

Nagyon úgy néz ki, hogy 2023-ban sem fog uniós pénz érkezni Magyarországra. Abból pedig nagy valószínűséggel gazdasági összeomlás lesz.