Politika

Lefejezés: már közel százhúsz főtisztet és tábornokot bocsátottak el a honvédségtől

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter néhány hét alatt közel 120 főtisztet, tábornokot menthetett fel a szolgálatvégzés alól a januárban megjelent kormányrendeletre hivatkozva. A tiszti képzés kvótáin ugyanakkor nem emeltek, és az előléptetésekkel komoly hiány alakulhat ki az alacsonyabb pozíciókban.

 

Nem a Honvédelmi Minisztériumban döntöttek arról, hogy kiket küldenek el

A NATO-nál sem nézi jó szemmel mindenki, hogy sorra mentik fel a 45 év feletti tiszteket a Magyar Honvédségnél, a Financial Times értesülései szerint még az is elképzelhető, hogy a szervezet vizsgálatot indít a magyar kormány ellen.

A januárban megjelent kormányrendelet alapján a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf tárcavezető úgy véli, eljött az ideje a fiatalításnak, szerinte nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség. A miniszter szerint szabad utat kell biztosítani azoknak a missziós tapasztalatokat szerző, fizikai állóképesség tekintetében kimagasló fiatal parancsnokoknak, akik leginkább alkalmasak lesznek a modern haditechnikai eszközök és harceljárások alkalmazására.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kormányrendelet megjelenésének napján, január 17-én évértékelőt tartott, amelyet követően a megjelent főtiszteket, tábornokokat az eseménynek helyet adó Bálna emeleti részére hívták, ahol aztán Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének jelenlétében felolvasták azoknak a nevét, akiket a kormányrendeletre hivatkozva felmentenek a szolgálat alól. Úgy tudni, az évértékelő óta eltelt időben közel 120 magas rangú tisztet mentettek fel.

Több jel is arra utal, nem a Honvédelmi Minisztériumban döntöttek arról, hogy kiket küldenek el.