Politika

Itt az újabb sarc: az Orbán-kormány még 90 milliárd forintot akar behajtani a kivéreztetett önkormányzatokon

Tízmilliárdokkal több adót szedne be jövőre a kabinet az önkormányzatoktól, amelyek már a rezsiernyő alóli kiszorítást se tudják kigazdálkodni - közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Orbán teljesen kivérezteti az önkormányzatokat

Idén 129,8 milliárd forint bevételt terveztek be az állami költségvetésbe a szolidaritási adóból. Ebből 35,6 milliárdot fizet a főváros. A települések adóalap és az adóerő-képességén alapuló képlet változtatása révén jövőre ugyanebből az adónemből 217 milliárd adóbevételre számítanak a pénzügyminiszter által benyújtott tervezet szerint. Ezt a 90 milliárdos többletet a már most végletekig kivéreztetett önkormányzatoknak kell majd összedobniuk. Budapestnek 2023-ban 20 milliárddal többet, 56 milliárdot kell befizetnie ezen a címen a központi kasszába” - nyilatkozta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Úgy tűnik eldőlt, hogy az Orbán-kormány a jog eszközei helyett pénzügyi intézkedésekkel számolja fel az önkormányzatiságot. Egy központosított, diktatórikus állam kiépítése zajlik már egy ideje.

„Már évekkel ezelőtt elkezdődött a települési önkormányzatok kivéreztetése, amelynek csak egy újabb lépése az önkormányzati cégek kiszorítása a rezsiernyő alól, illetve a szolidaritási adó mértékének drasztikus emelése. A politikai aljasságnak is a mélye az, ahogy a Fidesz egy világjárvány-, illetve válság idején újra és újra szorít egyet az önkormányzatokra vert pénzügyi béklyón. Hogy majd azután a már mozdulni se tudó önkormányzatoktól megkérdezhesse: mivel tudok segíteni? A települések pedig még hálásak is lesznek azért, ha az állam átvesz tőlük közszolgáltatásokat és cégeket. Holott ezzel végleg kiüresedik az önkormányzatiság intézménye. A folyamat már meg is kezdődött. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere felvetette, hogy az orvosi ügyelet biztosítása nem feltétlenül önkormányzati feladat” - jegyezte meg a budapesti politikus.