Politika

Két lépésben mattolták a magyar „utcai harcost”

Az orbáni hintapolitika Putyin és az Európai Unió között rossz választásnak bizonyult. Ez már tavaly októberben tisztán látszott. Az izraeli háború kirobbanását követően Putyin magához rendelte a magyar kormányfőt, aki a találkozó után a kamerák előtt igencsak rendhagyó módon viselkedett. Hogy pontosan mi történt a színfalak mögött és mi lesz a következmény máig nem tudni, de a moszkvai fejmosás láthatólag megviselte a magyar politikust.

 

A nagy arcból nagy pofáraesés lett

Aztán jött a következő lépés, amikor a nagy hintaszövetségesnek gondolt Törökország 40 darab amerikai F-16-os vadászgépért cserébe úgy ott hagyta Orbán Viktort a svédek NATO-csatlakozása ügyében, hogy még szegény fideszesek is csak néztek ki a fejükből. Aztán azóta is néznek, mert az meg már teljesen a ciki kategória volt, amikor menekülőútvonalként kitalálták a svéd miniszterelnök meghívását, aki visszaüzent, nincs miről tárgyalnia Magyarországgal NATO-csatlakozásukról, ők készen állnak. Még volt egy kis bizodalom a régi-új szlovák miniszterelnökben, a magyarelleneségéről hírhedt Robert Fico-ban, hogy majd ő is beáll az EU-t fúró magyar szabadalom mellé, de rövid úton - választási ígéretei ellenére - Fico gyorsan megegyezett az ukránokkal. Így aztán a magyar „utcai harcos” egyedül maradt, mint Ábel a rengetegben - írja a piacesprofit.hu.

Lehet szépítgetni, de a nagy konspirátor Orbán Viktor ezúttal teljesen eltaktikázta magát. Az általa gondolt gyors orosz siker elmaradt. Az Európai Unió tagállamait a váratlan orosz invázió sokkolta és valóban észlelhetők voltak eleinte repedések abban a kérdésben, hogyan kellene kezelni az elszabadult Putyint. Az ukránok kitartó ellenállása, az oroszok kegyetlen agresszivitása, végül pedig az izraeli háború új status quo-t teremtett az unióban, amit már mindenki elfogad, mindenki belenyugodott. Európa elengedte a putyini Oroszországot, immár a teljesen szalonképtelen kategóriába sodródott a jelenlegi moszkvai adminisztráció. Orbánnak döntenie kellett, vagy itt van, vagy ott. Az új status quo része, hogy Ukrajna léte az egyetlen garancia arra, miszerint a putyini háború nem eszkalálódig Európára, a NATO-ra. Sőt, e keleti bástya megerősödése akár pozitív eredményeket is hozhat az unió számára a végső elszámolásban, hiszen Putyin élete sem végtelen.

Vagyis az európai béke garanciája éppen Ukrajna ellátása és nem kiéheztetése, ahogy Orbán Viktor - tévesen - gondolta.

A magyar kormányfő csúnya vereséget szenvedett Brüsszelben.