Politika

Financial Times: Orbán Viktor Európa kerékkötője és Putyin kiszolgálója

A magyar kormánnyal szemben többnyire kritikus brit lap egy hosszú cikket szentelt a miniszterelnök bírálatára, szerintük ugyanis Orbán Viktor aláássa az EU összefogását Oroszországgal szemben. Úgy fogalmaznak: bár Orbán Viktor elítélte az inváziót, és menedéket ad az ukrán menekülteknek, de szerintük ez nem elég.

Majd tavasszal megint zsarolni fog

Azóta nem sokat tett, hogy változtasson hírnevén, miszerint Vlagyimir Putyin barátja, kiszolgálója és gátolja, hogy Európa támogassa Ukrajnát” - fogalmaztak a lapban, ahol hozzátették: „a populista miniszterelnök felvizezte a szankciókat”. A Financial Times szerint az uniós tagállamok attól tartanak, hogy a miniszterelnök „tavasszal kizsarolhatja a befagyasztott uniós pénzek folyósítását”. (Pesti Riport: Ahogy azt megszokhatták már tőle. Mármint a zsarolást. Ahhoz ugyanis nagyon ért.)

Úgy vélik, Magyarország egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy gazdaságilag leváljon Oroszországról - erre megfelelő akarat sem tapasztalható a kormány részéről -, miközben a többi uniós tagállam gőzerővel dolgozik ezen.

A cikkben kijelentették: mind Ukrajnával, mind az EU-val rossz a viszonya a magyar kormánynak, amely teljesen elszigetelődött Európában, ezért Moszkvát keresi, ahol örömmel adnak gázt Magyarországnak. Az irományban egy magas rangú uniós tisztviselő úgy fogalmaz, hogy „Orbán nyíltan menekülési útvonalakat kínál a Kreml tisztviselőinek”.