Politika

Drasztikus lépésre készül az Európai Parlament a magyar kormánnyal szemben

Az Európai Parlament (EP) napokon belül elfogadhat egy állásfoglalást arról, hogy Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A magyar miniszterelnök körül egyre fogy a levegő.

 

Folyamatosan fogy a levegő Orbán körül

Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig töltheti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ennek azonban a jelek szerint nem mindenki örül, ugyanis az Európai Parlamentben hamarosan egy határozattal tiltakozhatnak a magyar soros elnökség ellen.

Az EP június 1-jei plenáris ülésén dönthet az állásfoglalásról, amelyet a parlament öt pártja terjesztett be közösen. A javaslatban a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezték meg, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnöki tisztségre. Azt írták, hogy a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

A szövegben felrótták egyebek mellett az egységes piacot sértő magyarországi intézkedésekkel, bírálták az egyes vállalatok üzleti érdekeit veszélyeztető döntéseket, a versenytársakat hátrányba hozó diszkriminációt, valamint azokat a megfélemlítési módszereket, amelyeket szerintük a miniszterelnökhöz kötődő személyek alkalmaznak abból a célból, hogy ellenőrzésük alá vonják a magyar ipar stratégiai ágazatait. Ezen kívül elítélik az EU-ellenes politikai kampányokat, amelyek szerintük azt a célt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet az uniós értékek megsértéséről és a rendszerszintű korrupcióról.

Az állásfoglalás tervezete szerint arra szólítanák fel az EU tanácsát, hogy találjanak megoldást erre a problémára.

Az Európai Parlament az utóbbi években több alkalommal is fogadott el Magyarországot elítélő határozatokat.

Egyre világosabb: rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Európa megelégelte Orbán Viktor ámokfutását.