Politika

Degeszre tömik a zsebüket a politikusok

Soha ennyit még nem kerestek a magyar parlament képviselői, mint a hétfőn megalakult „Tisztelt” Ház tagjai. Kövér László házelnök bruttó közel 3,6 millió forintra növekedett fizetése mellett legalább kéttucatnyian 2,5 millió feletti összeget tehetnek el havonta.

 

Aranybánya...

A kiugróan magas jövedelem a hazai átlagbér tavalyi emelkedésének (bruttó 438 ezer forint) köszönhető, ehhez viszonyítják ugyanis a mindenkori képviselői béreket, valamint az egyes parlamenti pozíciókért külön fizetendő juttatásokat. Az alapfizetést idén bruttó 1 millió 316 ezer forintban állapítja meg a törvény, ez valamennyi képviselőnek jár. A pártok frakcióvezetői azonban éppen ennyit kaphatnak pluszban, vagyis 2,6 milliót vihetnek haza. Márpedig a kormányzó Fidesz és a KDNP frakcióvezetői mellett hét ellenzéki párt is frakciót alapított, amelynek vezetői jogosultak erre az összegre. És pontosan ugyanennyi plusz jövedelem illeti meg az országgyűlés alelnökeit, akikből szám szerint hatot választott az alakuló parlament.

Kicsivel kevesebb, nagyjából bruttó havi 2,3 milliót, vagyis 921 ezer forint plusz járandóságot vihetnek haza azok a honatyák, akiket a parlament jegyzői feladataira választottak meg, ők összesen kereken egy tucatnyian vannak. Szintén 2,3 millió jár a parlamenti bizottságok elnökeinek. A bizottságokból 15 kezdi meg a munkáját a következő ciklusban, vagyis ennyi elnökkel lehet számolni. Ezeknek a grémiumoknak alelnökeik is vannak, méghozzá akad olyan bizottság, amelyiknél hét alelnöki posztot osztottak ki. Összesen 58 alelnök kezdi meg működését, ők a 2 milliós fizetéssel rendelkezők táborát gazdagítják, csupán néhány tízezer forinttal maradnak el ettől a határtól.

A bizottságokban egyébként 144 poszton osztozkodtak a pártok, egy ilyen tagságért 263 ezer forint jár, vagyis jóval bruttó másfél millió forint fölé kúszik az ő fizetésük is, de vannak olyan szerencsések is, akiket párhuzamosan két bizottságba delegáltak. Ezek a munkakörök egyébként nem jelentenek óriási többlet terhet. A bizottságok havonta általában kettő-négy alkalommal üléseznek, fontos esetekben akár a téli, vagy a nyári szünet időszakában is összehívhatóak. Ám ez is csupán néhány órányi plusz elfoglaltságot jelent a politikusoknak.