Politika

A Budapest Airport is bepanaszolhatta az Orbán-kormányt

„A találkozón a delegáció tájékoztatást kapott a repülőtérrel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyekről, ahogyan más vállalatok ügyeiről is a jelenlegi magyarországi üzleti környezetben való működés kapcsán” - közölte a Budapest Airport hvg.hu-val arról az üzleti találkozóról, amelyen az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának tagjai Magyarországon működő cégek vezetőivel beszélgettek.

A pénzcsinálás nagymesterei

Noha a Budapest Airport „tájékoztatásról” beszélt, de ez feltehetően eufemizmus. Legalábbis Monika Hohlmeier elnök az EP-delegáció missziózáró sajtótájékoztatóján azt mondta, több multi is panaszt tett, jelezve, hogy attól félnek, a diszkriminatív, érzésük szerint ellenük irányuló magyar törvények azt a célt szolgálják, hogy kiszorítsák őket Magyarországról. Ezek után valószínűtlen, hogy a Budapest Airport pozitív képet festett volna a magyar kormány ténykedéséről és az itteni üzleti környezetről, főként hogy a ferihegyi reptér üzemeltetője a kormány által egyik legtöbbet vegzált külföldi tulajdonú cég.

A napokban Daniel Feund, az Európai Parlament küldöttségének tagja a 444.hu-nak azt mondta, bár nincs felhatalmazása megnevezni a vállalatokat, de elmondása szerint a kiskereskedelmi és az építőipari szektorban is találkoztak olyan cégvezetőkkel, „akik politikai leszámolás áldozatának érzik magukat”.

„Uniós ország állampolgárairól, illetve uniós országokban bejegyzett cégekről van szó. Vannak köztük olyanok, akiket Pegasus kémszoftverrel figyeltek meg, másokat mondvacsinált hatósági vizsgálatokkal vegzáltak. Többen a családjukat féltik és fenyegetve érzik magukat. Azokban a szektorokban, amiket a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített, az ilyen maffiamódszerek alkalmazása egyre gyakoribb.”

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetésének visszavásárlása évek óta a kormány egyik kiemelt célkitűzése. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter áprilisban például úgy fogalmazott, „a budapesti repülőtér egy stratégiai eszköz, ezért magyar kézbe kell kerülnie. A kormány elkötelezett, hogy visszavásárolja, mindegy, ki a tulajdonos”.